Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

AP7:s Järnlady tipsar om smarta träningstillfällen

3,86 km simning, 180,2 km cykling och 42,195 km – en äkta Ironman. Det är vad Anette Dahlberg har att vänta i Kalmar den 17 augusti. Anette arbetar sedan 2001 som förvaltare här på AP7 och har ett förflutet som elitsimmerska med bland annat fem SM-guld i bagaget.

Start Ironman tidig morgon

Vi är många som är imponerade av Anettes träning och har lite svårt att förstå hur hon hinner med all träning i kombination med heltidsjobb, familj och vänner. Det handlar naturligtvis om fokus, prioritering och inte minst att hitta de smarta träningstillfällena som gör att hon får de mil i benen hon behöver inför den 17 augusti.

Det är med blodad tand som Anette kommer att genomföra årets Ironman. Förra sommaren var första gången hon tog sig an utmaningen. Det gick över förväntan, vilket resulterat i att hon är anmäld i år igen.

Anette har alltid gillat att träna och har gjort det regelbundet även sen hon slutade med simningen. Men för några år sedan kände hon att hon ville träna mer, vilket det också fanns utrymme för när barnen blivit lite större. 2010 sprang Anette sitt första Marathon. Det blev startskottet på hennes Triathlonkarriär och nya målsättningar. Simningen hade hon med sig sedan tidigare och cyklingen blev ett kul komplement till de övriga två sporterna.

 Det är ett roligt sätt att träna på som ger en naturlig variation med simning, löpning och cykling. Det blir liksom lite roligare.

Anette är proffs på att hitta tid för träning i vardagen. Hon utnyttjar tidiga morgnar, luncher och transportsträckor för att träna i veckorna. Det har liksom blivit en sport i sig att hitta tillfällen för träning som inte går ut över tid med familjen.

Inspirationen att satsa på Ironman kommer från ett gäng som hon simmar tillsammans med på tisdagsluncherna. Flera i gänget håller på med Triathlon och kommer att ställa upp i Kalmar Ironman – Sveriges enda Triathlon som får använda varumärket Ironman och som därmed är en officiell kvaltävling med 40 platser till Ironman World Championship i Kailua-Kona på Hawaii.

Anette Cyklar

2012 gick Anette i mål efter elva timmar och fem minuter, vilket var en mycket bra tid med god marginal till maxtiden på 14 timmar. I sin åldergrupp var hon bland de tio bästa. Det som motiverar henne att ställa upp i år igen är att det var så roligt och att sporterna och träningsformen passar henne.

Sen är det väl som att föda barn, man glömmer fort det jobbiga och minns bara kickarna och glädjen, säger hon och skrattar.

Anette tränar för att må bra och tycker att det är kul med träning, hon har hittat en livsstil som passar henne väldigt bra. Det blir ett träningspass varje dag, dock under premissen att det inte får gå ut över tiden med barnen. Målsättningen i år är att klara Kalmar Ironman under elva timmar och om några år siktar hon på att knipa en av de attraktiva biljetterna till Hawaii.

Anette bästa tips för att hitta träningstillfälle:

  • Inställningen ”allt är bättre än inget” kommer jag långt med, jag utnyttjar tiden och tränar när jag har tid även om det blir korta pass. Hellre korta och många pass än att inte hinna med ett långpass och därför strunta i träningen helt och hållet.
  • 10 min styrka som avslutning på ett löp- eller cyklingspass är bra och tidseffektiv. Även att satsa på att köra styrka som hemmaträning. Det tar inte så mycket tid i anspråk och man kommer långt med en pilatesboll och några hantlar.
  • Att utnyttja transportsträckor som ändå är nödvändiga är något som jag verkligen kan rekommendera. Det gör att det helt plötsligt finns en massa träningstillfällen. Sen gäller det bara att planera därefter och inse att man inte vinner så mycket tid på att ta bilen eller tunnelbanan som man kanske tror.
  • Att byta en tv-timme mot träningen ger också tillfälle till träning även om det är väldigt skönt att sätta sig framför teven på kvällen. Man kan ju även kombinera tevetittandet med ett lätt styrkepass.

Louise Svensson