Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Co-living – minska boytan och rädda världen

Skulle du kunna tänka dig att dela boende tillsammans med dem som du jobbar med?
Co-living är ett snabbt växande koncept bland digitala nomader och kreatörer som har höga krav. Det är med andra ord inget för alternativa personer som drömmer sig tillbaka till 70-talets gröna våg och flower power-flum. Nej, personer som söker den här typen av boenden har höga krav på standard och high tech. Det handlar om att växa i sitt ledarskap och öka sin egen medvetenhet, men det utesluter inte att man tar fasta på gemenskap, öppenhet och samarbete.

Dessutom är det en form av nytänk när det kommer till saker som konsumtion. Co-living koncept går ut på ett eko-tänk där man genom att dela på saker har fokus på miljötänk och fokus på hållbarhet, utan att ge avkall på modern bekvämlighet.
”Vi som bor här skapar ett hem för trygg gemenskap och personlig utveckling samtidigt som vi ‘räddar’ världen”, säger Fredrik Forss, vd och en av grundarna av Tech Farm till Svenska nomader.

Tech Farm är ett svenskt bolag som har gått all in i co-living och de har idag en yta på 1100 kvm som cirka 55 kreatörer i olika åldrar delar på. Här vill man att kreatörerna ska få växa och utvecklas i lugn och ro och för att de ska möjlighet att göra det har man städfirma som håller ordning på alla ytor,  en klädpool där man kan lämna in och låna olika plagg av varandra, meditationsrum, fiffig teknik som till exempel att via mobilen styra hur varmt eller kallt man vill ha det i sitt rum, eller en notifiering om att det är dags att vattna blommorna, eller vad sägs om exceptionell ljudisolering som gör att det känns tyst trots att lokalerna är fyllda av människor i varje vrå?

Lisa Renander Tech Farm ihop med entreprenören Fredrik Forss. De har sedan dess fått in 10 miljoner kronor forskningspengar från statliga Vinnova och lockat till sig fastighetsprofilerna Tomas Björkman och Dan Eriksson som delägare.

”Vi tror att det behövs en ny form av boendelösning som vi har nu på bostadsmarknaden”, säger Maja-Stina Skarstedt operativ chef på Tech Farm till podden Kvadrat på EFN.

Hon får dock lite mothugg av antropologen Katarina Graffman, doktor i antropologi.
”Det är en kulturfråga. Det kommer att appellera till en viss målgrupp. Tittar man på konsumtionskultur generellt så är det en så oändligt liten del som är minimalister. De flesta har så många prylar så jag tror att det är en otroligt liten del som väljer att bo så här.”

Vill du höra mer om Tech Farm, kolla på EFN:s podd Kvadrat ovan.

Maria Schultz