Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Tips innan semestern

Pension känns säkert lika avlägset för många som skolstarten gjorde när man var barn och hade hela sommarlovet framför sig.

Inte tänkte man på skolavslutningsdagen, vad händer i skolan till hösten? vad vill jag lära mig under nästa år? hur roligt kommer det att bli i skolan nästa termin? Och så vidare.

Jag är övertygad om att lika lite som barn funderar över höstterminen, lika lite funderar en 35-40 åring idag på frågor som, vad vill jag att min pension ska räcka till? vad vill jag göra med min tid som pensionär? hur kommer min hälsa att vara när det är dags att gå i pension? etcetera.

Faktum är att en åttaåring inte behöver tänka det minsta på skolstarten. Det är bara en evinnerligt lång tid av ledighet som ligger framför en. Men som 35-40 åring är det inte helt fel att se över den framtida pensionen. Även om det känns som om det är en evinnerligt lång tid till dess.

Generellt tycker vi att pension är svårt, engagemanget i pensionsfrågor är lågt och ju äldre vi blir och ju närmre ”höstterminen” vi kommer desto mer oroar vi oss för att pension inte ska räcka.

Förmodligen grundar sig oron i lågt engagemang och låg kunskap, det gäller både kunskap om hur stor vår pension kommer att bli och kunskapen om hur vi själva kan påverka den.

Media bidrar med spaltmeter och erbjuder öppna forum som pensionschattar, pensionsskolor med pensionsexperter som ger tips och råd för att öka kunskapen och engagemanget. Frågan är om det gör det eller om det spär på ett uns av ångest istället?!

Pensionsmyndigheten jobbar på med direktmarknadsföring och det Orangea kuvertet. Hur många som öppnar kuvertet eller inte är omdiskuterat liksom den klassiska pensionspyramiden, som hängt med i 13 år.

Om du känner att du har dålig koll har jag ett tips. Kolla in Minpension.se och gör den där prognosen. Gör det nu! Innan semestern. Få koll på din totala pension. Det är inte det minsta betungande eller jobbigt. Även om du har haft fem-sex olika arbetsgivare genom åren så får du en samlad bild och lite bättre koll på vad du kan förvänta dig i pension. Och du har dessutom några sommarlov på dig att göra något åt pensionen om det är så att du anser att den inte är bra.

Louise Svensson