Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Det kalla vädrets uppsida

Vädret påverka inte bara humöret – det kan även ha effekt på aktiemarknaden. Ekonomer har länge känt till att sol och värme är bra för börsens utveckling, kanske för att fint väder gör människor mer optimistiska. Nu presenteras ny forskning som tyder på att även kallt väder har en uppsida.

Kanske något vi kan trösta oss med så här när sommaren inte riktigt vill visar sig från sin varma sida.

Forskarna Ming Dong och Andréanne Tremblay från York University har använt data från Reuters globala aktieindex för att undersöka effekten av det lokala vädret och marknadsindexet i 49 länder mellan 1973 och 2012. Till sin förvåning fann de att investerare handlar mer i kallt väder, viket i sin tur leder till högre avkastning.

Varför är dock oklart. De båda forskarnas teori är att kyla gör oss mer riskbenägna med hänvisning till psykologiska studier som visar på att vi blir mer aggressiva vid kylslagna temperaturer.

The Economist skriver att forskarna kontrollerade om tesen mellan avkastning och kyla höll, genom att jämföra dagliga väderprognoser i olika länder med det verkliga utfallet på marknadens index under mätperioden.

Deras resultat var en fullträff! Under de senaste decennierna skulle deras metod kunna ha gett en årlig avkastning på 25 procent.  Forskarna menar att det finns en förmögenhet att tjäna på väderprognosen.

Ett litet men, eller en liten brasklapp är dock att avkastningen varierade mycket över tid och på olika platser i varma länder. Så i Amerika och Asien hade deras strategi inte gett några pengar alls.

Men här i kalla mörka Norden sitter pengarna i princip redan på kontot för den som satsar på väderstrategin.

Trevlig helg!

Louise Svensson