Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Det ska vara enkelt med premiepension

Pensionsmyndighetens kundservice har hittills i år fått 45 procent fler klagomål på förvaltningstjänster. Totalt under perioden januari–oktober 2013 har 440 klagomål på förvaltningstjänster för premiepensionen inkommit. Under samma period förra året registrerades 300 synpunkter om förvaltningstjänster. Antalet synpunkter på denna grupp har alltså ökat med 45 procent jämfört med 2012.

Vi har tidigare skrivit om att svenskarna betalar omkring 700-800 miljoner kronor per år i extra avgifter. Det är mycket pengar som egentligen skulle kunna ge spararna mer att leva på när de slutar arbeta.

Pensionsmyndigheten uppmanar spararna att verkligen fråga sig varför de betala extra för att få hjälp att placera premiepensionen. Och även att ta reda på hur avtal med förvaltningsföretag förlängs och sägs upp.

Monica Petersson som är pensionsexpert på Pensionsmyndigheten säger:

För att man som sparare inte ska förlora på affären, måste förvaltningsföretaget lyckas placera premiepensionen så pass bra att man först får tillbaka sin årliga avgift, sedan ska värdeutvecklingen vara ännu bättre för att du inte ska förlora på affären. Chansen att det ska gå så bra, år efter år under lång tid, är mycket liten.

Vi är ju alla olika men jag skulle vilja generalisera och säga att inom premiepensionssystemet finns två typer av sparare och för dem egentligen bara två alternativ. Antingen är du soffliggare eller så är du inte det. Alternativen borde således vara:

Du är soffliggare – det vill säga att inget intresse för kapitalförvaltning och heller inte tid att själv sätta ihop en egen portfölj. Alternativet blir Soffliggarfonden, AP7 Såfa.

Du är inte soffliggare – det vill säga har intresse för kapitalförvaltning och tid att själv sätta ihop en egen fondportfölj. Här borde intresset vara så stort att man själv sätter ihop sin portfölj och inte betalar någon annan för att göra det.

Syftet med premiepensionssystemet är att svenskarna ska ha mer att leva på när de slutar jobba!