Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

En het sommar

Tillbaka på jobbet efter semestern och konstatera att börssommaren har varit het. Jag bloggade tidigare i veckan om att det blåste upp till storm efter Stefan Löfvens uttalande men något blåsväder har inte börssommaren bjudit på.

Stockholmsbörsen tillhör vinnarna med en uppgång på omkring 8 procent sedan början av juli.  Även soffliggarna är vinnare, något som Hans Bolander skrev om i gårdagens DI.

Man skulle kunna tro att det finns ett direkt samband mellan de båda vinnarna men det gör det inte. AP7 placerar största delen av innehavet i en global aktiefond för att sprida riskerna. Det gör att soffliggarna påverkas mindre av lokala börser. I dags läget placeras ungefär en procent av innehavet på Stockholmsbörsen.

Den sista juli hade AP7 Aktiefond stigit med närmare 18 procent, medan snittet för alla premiepensionsfonder var nästan hälften, 9 procent. Sedan starten för snart 13 år sedan har våra sparare haft en avkastning på 40 procent och där ligger snittet bland de privata fonderna på cirka 15 procent.

Men som vi alla vet så går det upp och ner på börsen, vilket innebär att värdet av de pengar man investerar kommer att variera över tiden.

Nu har vi haft en höst, en vår och en het sommar med uppgång. En uppgång som varit större än man kan förvänta sig över längre tidsperioder. Men så länge man inte ska ta ut pengarna så spelar det ingen roll att det går ned i perioder.

Och det är ju det pensionssparande handlar om – ett långsiktigt sparande. Det är realistiskt att förvänta sig att aktiemarknaden ger en genomsnittlig avkastning på 6-7 procent per år. Något som soffliggarna fått om man tittar på en tioårsperiod. Räntesparande har i genomsnitt en avkastning på 3-4 procent. Skillnaden, skulle jag vilja säga, är premiepensionssystemets berättigande och det som ger svenska folket en högre pension.

Richard Gröttheim