Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Peter

En miniguide för en bättre pension

Vad kan du göra i dag för att få en bättre pension om flera år? Det finns alltid något att göra, oavsett vilken ålder du är i.

Ikanobanks familjeekonom Sharon Lavie listade ett gäng tips innan årsskiftet – här har vi valt ut några av dessa som kan öka din pension:

1. Börja jobba så tidigt som möjligt 
Varje år du jobbar ger dig mer pension i framtiden. Därför bör du kanske inte plugga i all oändlighet utan försök komma ut i arbetslivet så snart du kan. Studerar du kan du försöka ha ett extrajobb.
2. Arbeta lite längre
Helst ska du också jobba några år efter 65, om du orkar. Det kan ge dig tusenlappar extra på kontot varje månad. Se efter hur det ser ut för just dig via minpension.se.
3. Dela lika 
Som vi tipsat om tidigare är det viktigt att försöka dela lika i familjen under småbarnsåren – och även senare i livet. Deltidsarbete och vab påverkar din framtida ekonomi.
4. Håll koll på tjänstepensionen 
Se till så att din arbetsgivare betalar in till din tjänstepension. Det spelar stor roll för din pension. Om du inte har tjänstepension bör du förhandla upp din lön och pensionsspara själv.
5. Se över dina skydd 
Har du tecknat efterlevandeskydd? Det innebär att din pension går till dina efterlevande om du skulle avlida. Det kan vara vettigt ibland – om du har små barn eller om din partner är beroende av din inkomst. Har du inte behov av det bör du ta bort skyddet, för då får du mer i pension.
6. Spara på! 
Se också till att ha ett eget sparande – till en buffert om något oväntat inträffar i vardagen, till större utgifter inom några år och till ett eget pensionssparande. Ju förr du börjar spara, desto bättre. Genom ränta-på-ränta-effekten kan ditt sparande växa på fint under åren.