Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Heads up gällande premiepensionsförvaltning

Igår rapporterades det återigen om aggressiva och hotfulla telefonförsäljare som ringer och erbjuder premiepensionsförvaltning.

För ganska precis ett år sedan gick DN ut och uppmanade pensionssparare att avstå från de dyra tjänsterna.

För den som inte har kapitalförvaltning som intresse, som inte fondsparar och som heller inte har koll på hur börsen fungerar kan det känns som en trygg affär att låta någon med rådgivningskompetens hjälpa till. Det säger sig själv, eller?

Det sorliga är att det inte behöver vara en trygg och bra affär. Avgifterna som rådgivarna tar ut ligger normalt på 500-1000 kronor per år. Det känns kanske inte så farligt dyrt? Men gör man en enkel räkneövning så handlar det om hundratals miljoner som svenskarna betalar per år i extra avgifter utanför systemet. Pengar som hade kunnat ligga i förvaltning till en låg förvaltningsavgift och i slutändan generarat mer pension.

Det här betalar du i avgift för det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa.

Louise Svensson

Senaste nytt


Marknaden kan vara en bra klimattjänare


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.


Gig-ekonomin - kan bli en pensionsfälla

För många är Gig-ekonomin synonymt med frihet. Men vad få vet är att det kan få ödesdigra konsekvenser. Därför har Förvalt intervjuat Pensionsmyndigheten om vad som gäller.


Hur lurar man hjärnan att spara smart?

Livet är fyllt av frestelser och direkta belöningar. Lär dig att undvika de tankefällor som finns inbyggda i våra hjärnor och fatta finansiella, smarta beslut.