Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Elisabeth Svensson är ekonomiskt fri. Hon lever på avkastningar på kapital eller investeringar som kan finansiera hennes livsstil. Och inte minst – hon äger sin egen tid. Foto: Privat

Maria Schultz

Hon vill göra andra kvinnor rika

Elisabeth Svensson blev ”ekonomiskt fri” redan som 35-åring. Det innebär att hon lever på avkastningar på kapital eller investeringar som kan finansiera hennes livsstil. Här ger hon råd för att ge dig ett rikt liv – både ekonomiskt och för ditt inre. 

Elisabeth bad sin mamma köpa de första aktierna redan som 12-åring. Uppvuxen i ett hem utan större intresse för börsen fick ändå Elisabeth upp ögonen för investeringar.

Men det dröjde till 2012 innan hon fick nys om det här med att kunna vara ekonomiskt fri.

– Det var när en kompis till mig presenterade Robert Kiyosakis inkomst-kvadrant. Då kände jag mig så himla lurad. 

Kvadranten visar hur de allra flesta människor är på vänster sida – som anställda eller egenanställda, där inga pengar finns utan du jobbar för pengarna. På högra sidan däremot finns cashen, investerarna och där jobbar pengarna för dig.

Jag såg att jag var på helt fel sida av den här kvadranten – och jag ville definitivt till högersidan. 

Elisabeth kunde både se orättvisan i hur ekonomin är uppbyggd och hur vänstersidan har det så mycket svårare och tuffare, medan högersidan kändes som semester. Där och då agerade hon inte. Men ett frö var sått inom henne. 

När hon 2014 startade en sidoverksamhet bredvid sin anställning för att bygga större inkomst och samtidigt läste boken Vägen till din första miljon av Tobias Schildfat såg Elisabeth en mycket tydligare plan för att faktiskt bli ekonomiskt fri.

– Det var då jag på riktigt insåg att jag kunde tjäna pengar på börsen.

Fyra år senare nådde hon målet – hon var ekonomiskt fri och för henne innebär det att ha tre miljoner kronor på börsen, en pengamaskin som med i snitt åtta procent avkastning kan ge henne cirka 240 000 kronor årligen. Pengar som “bara kommer” utan att Elisabeth behöver jobba för dem. Dessutom äger hon och sambon en fastighet som de hyr ut – också en viktig del i deras passiva inkomster.

Att nå målet på så kort tid förklarar Elisabeth med ett envist sparande och att hon optimerat sin ekonomi så mycket som möjligt:

– Jag lägger bara aktivt pengar på saker som jag verkligen vill ha och som ger ett mervärde. Numera kan jag vara lite friare, men lever ändå inte för extravagant, haha.

Hon flaggar också för att vägen till ekonomiskt frihet varit långt ifrån spikrak och hon har gått i “alla typer av olika investeringfällor du kan tänka dig”, men:

– Jag har alltid haft en väldigt tydlig vision och ett starkt varför. Missarna är en del av resan och man behöver ta smällarna. Det är inte självklart för alla att hoppa upp igen när du har blivit bränd, men du måste inse att när du investerar kommer du att göra fel. Så är det. Även om du gör rätt önskar du ändå att du hade investerat mer.

När du väl har en stor pengamaskin – är du inte sugen på att låta den växa vidare, och inte leva på avkastningen?

– Det är verkligen en balansgång. Lätt hänt att jag också kan vilja kämpa för ännu mer pengar, bara för att det går och blir en utmaning. Men där är det jätteviktigt att sätta en gräns för sig själv, när det är tillräckligt. Det finns inget syfte att tjäna pengar för pengarnas skull utan du behöver bara tillräckligt för att leva den livsstil som du vill ha. Blir det en rent egoistisk jakt är det lätt att tappa det. Jakten blir väl snarare att göra det som kittlar i magen – få själen att sjunga eller dansa. Det vi gör med vår tid.

Elisabeth hamnade i en svacka när hon med stor råge nådde sitt mål om ekonomisk frihet. Hon tittade på kontot och kände mest “jaha, var det bara så här?” En obehaglig nedstämdhet infann sig. Hennes varför var inte lika självklart längre. 

Men hon har återfunnit det nu i sin satsning på RikaKvinnor.se. Genom kursen RikaKvinnor AKADEMIN och sin community vill hon göra just kvinnor rika. Inte bara i pengar, utan hjälpa dem till ett rikare liv och inre. 

– Jag har någon slags teori om att du inte kommer kunna tjäna mer pengar än du vuxit som person – pengar växer liksom med dig. Jag anser att investeringar och att jobba med pengar går hand i hand med personlig utveckling. Du kan inte riktigt ha det ena utan det andra. Det finns en korrelation och om du dessutom inte mår bra inombords finns det inga pengar i världen som hjälper dig. För Elisabeth innebär personlig utveckling att nyfiket undersöka, prioritera sig själv och sin egen utveckling. Lära sig lyssna på den en inre rösten.

Hur gör du det i vardagen?

– Min primära källa att hitta in är genom meditation. Det gör jag dagligen på olika sätt.

Vilka ekonomiska mål har du framåt?

– Jag tappade ju alla former av ambitioner under en lång period. Men jag väcktes ur den dvalan när en vän öppnade upp möjligheten att satsa på det nätverk som vi just nu bygger upp i RikaKvinnor.se. Jag kände att det är exakt det här jag vill göra – att hjälpa kvinnor till större ekonomisk frihet. Nu är jag i mål ekonomiskt och även om jag vill fortsätta tjäna pengar på mitt företag är det mycket coolare att kunna hjälpa andra kvinnor att göra samma resa som jag. Ta sig mot ekonomisk frihet eller i alla fall en större ekonomisk frihet.

Under våren 2022 avslutas den första “prototyp-kursen” av RikaKvinnor AKADEMIN som hade över 200 intresseanmälda deltagare och där de fick göra ett urval om först 30, som sedan råkade bli till 36.

– 200 blev för många för att kunna hantera den feedback vi var ute efter att få från de första kursdeltagarna. En skolklass med cirka 30 kändes mer lagom att hantera. Och det är så häftigt att se hur de här tjejerna har utvecklats. Hur deras ekonomi och självförtroende stärks. De har en plan och en tydlig strategi. Ja, jag ryser när jag tänker på det!

Vilka mål har du för att göra livet ännu rikare?

– Vi håller på att försöka bilda familj. Det är absolut en del av resan för mer livsrikedom. Men det är också en utmaning och svårt att påverka utfallet på. Jag har varit väldigt tydlig med att jag inte vill skaffa barn och hamna i ett ekorrhjul utan kunna välja hur mycket jag vill jobba och nu kan jag det. Vi planerar också för att gifta oss, vi letar sommarhus och försöker få vår trädgård att avkasta så mycket som möjligt med nya fruktträd. Vi odlar både vår inre trädgård och vår trädgårdsträdgård helt enkelt, säger Elisabeth Svensson.

Fakta: Elisabeth Svensson

Elisabeths råd till andra kvinnor: ”Försök inte överlista marknaden”

Klassiskt råd, men väldigt viktigt. Vill du ha oddsen på din sida – investera enligt forskningen där en passiv global och gärna hållbar indexfond brukar ge bäst resultat. Krångla inte till det. Det finns inget syfte eller uppsida med det. Väldigt, väldigt få lyckas med att överlista marknaden. Du kanske lyckas ett år men du ska upprepa det år efter år efter år. Många tänker att “jag slog marknaden förra året och året innan dess”, men det är inget konstigt eftersom börsen gått som tåget. Det är när börsen går ned som det blir svårare. Men fortsätt månadsspara och tänk på att du just nu dessutom får mer investering för pengarna. Tänk också på att tid och långsiktighet är jätteviktigt. Du ökar din chans för att gå plus om du investerar dina pengar långsiktigt.