Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Pensionärerna är de stora vinnarna

Årets höstbudget omfattar ett rekordbelopp – över 100 miljarder. Alla får mer pengar, men bland hushållen är pensionärerna de stora vinnarna. Tillsammans med skattesänkningar och pensionstillägg kan en pensionär få upp till 400 kronor mer i månaden, visar beräkningar från Swedbank.

Målet med rekordbudgeten, som är dubbelt så stor som den brukar vara, är att få igång den svenska ekonomin som tagit stryk i spåren av Coronapandemin. Regeringen vill fylla på våra plånböcker med skattesänkningar, pensionstillägg och höjt underhållsstöd. På så vis hoppas man på en ökning av den privata konsumtionen igen.

– Det är tydligt att regeringen vill kickstarta ekonomin. Det mesta som går till hushållen går till låg- och medelinkomsttagare som med största sannolikhet kommer att använda pengarna till ökad konsumtion, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom

Pensionärer med en allmän pension mellan 9 000 och 17 000 kronor per månad får ett pensionstillägg på upp till 600 kronor per månad. Och det påverkar inte garantipensionen, bostadstillägget eller äldreförsörjningsstödet. Det innebär att nio av tio pensionärer får mer i plånboken nästa år.

Har man pension på runt 13 000 kronor får man utöver sänkt skatt också fullt pensionstillägg det ger 400 kronor mer i plånboken från september nästa år.

Är man över 65 kommer även en skattesänkning i form av ett förhöjt grundavdrag. Så ligger man på en pension som är 20 000 i månaden sänks skatten med omkring 60 kronor per månad.

– Pensionärer med låga pensioner är vana vid att vända på slantarna. För dem har varje hundralapp stor betydelse. Genom regeringens höstbudget får många av dem nu ett par hundralappar till i månaden, det gör stor skillnad, säger Arturo Arques.

 

Foto: Andrea Piacquadio, Pexels