Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: iStock

Maria Schultz

Hur inflationssäkrar jag min pension?

När vi pratar om inflationen så nämner vi ofta att mat, bensin och el blivit dyrare – även det faktum att Riksbanken tvingats höja räntan. Något som påverkar dem med rörligt lån. Men inflationen ger ringar på vattnet och påverkar fler saker. Så hur kan man inflationssäkra sin ekonomi, men framför allt sin pension?

Moa Langemark rådgivare inom konsumentskydd på Finansinspektionen.

– Inflationen påverkar oss alla och på många olika sätt. Men det finns några saker du kan göra själv för att förbättra situationen. Det absolut viktigaste är att undvika smålån och att hålla nere avgifterna i sparandet. Gör du detta har du kommit en god väg mot en sundare privatekonomi, säger Moa Langemark, rådgivare inom konsumentskydd på Finansinspektionen.

Allt påverkas, såväl sparkonto som försäkringar och inte minst pensionen. För även om räntat på sparkontot ökar så tappar du i köpkraft så länge räntan är lägre än inflationen.

Finansinspektionen har därför delat med sig av lite smarta tips för hur du ska säkra upp bland annat din pension och dina försäkringar.

Tre tips för att hantera effekterna av inflation och stigande räntor på dina försäkringsprodukter och ditt eget pensionssparande.

1. Undvik att ta förhastade beslut när det gäller försäkringsprodukter och eget pensionssparande

 • Var försiktig med att låta en period av stigande priser diktera dina beslut om du ska teckna viktiga försäkringsprodukter, till exempel hemförsäkring. Ibland kan konsekvensen av att inte göra det leda till mer riskfyllda resultat än du kanske har förutsett: Så jämför inte bara priser, jämför även ersättning.
 • Hitta rätt försäkring för dina behov. Tänk på att innan du tar ett viktigt beslut om dina försäkringsprodukter kan överväga att söka råd från din försäkringsrådgivare. Privat sparande till pensionen har en långsiktig tidshorisont.
 • Tänk på att om du sparar mindre nu för att få en högre omedelbar inkomst innebär det lägre pension i framtiden, vilket kanske inte matchar dina pensionsbehov.

2. Ha ett långsiktigt perspektiv för livförsäkringsprodukter och privata pensioner

 • Du bör inte bara titta på de kortsiktiga effekterna av hög inflation, utan överväg även förändringar på lång sikt
 • Det är viktigt att komma ihåg att en livförsäkring som är en försäkringsbaserad investeringsprodukt som normalt köps med ett perspektiv att investera under medellång till lång sikt.
 • Tänk på följande när det gäller livförsäkringar: Ta inte förhastade beslut som endast baseras på den nuvarande inflationstakten. Värdet av vissa investeringar kan fluktuera över tid på grund av frekventa förändringar på finansmarknaderna.
 • Tänk på att dagens värde inte är morgondagens värde.
 • Om du ber en finansiell rådgivare om råd, tänk på följande: Den finansiella rådgivaren är enligt lag skyldig att alltid agera ärligt, rättvist och professionellt med ditt bästa i åtanke.
 • Den finansiella rådgivaren bör hjälpa dig att göra ett välgrundat val när du köper en livförsäkring eller investerar mer pengar i ett befintligt sparande.
 • Om du redan nu närmar dig pensionen och vill ha en livränta som inte är tidsbegränsad, kan du också överväga en realränta som skyddar din livränta mot inflation.
 • Den här produkten har inledningsvis en lägre ränta men kan hjälpa dig att undvika inflationsrisk i framtiden.
 • Om du rekommenderas att investera i en rad olika typer av tillgångar för att få högre avkastning och slå den höga inflationen, fråga din finansiella rådgivare om vilken typ av avgifter du behöver betala och om riskerna.

3. Anpassa din omfattning för skadeprodukter

 • Om du behöver minska dina kostnader så kan du, i stället för att besluta att inte förnya en befintlig försäkring, överväga följande: Välj bara den absolut mest nödvändiga omfattningen.
 • Öka nivån på din självrisk (det är summan pengar du måste betala för att få ut den totala ersättningen vid ett eventuellt anspråk).
 • Kontrollera om du redan omfattas av samma risk i en annan försäkring (inklusive kreditkort).
 • Se vad det finns för alternativ och jämför offerter från olika försäkringsleverantörer, men var noga med att inte bestämma dig enbart utifrån pris. Kontrollera vad som ingår och försäkringen omfattar.

KÄLLA: Finansinspektionen