Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: Fauxels, Vlada Karpovich/Pexels

Maria Schultz

Hur påverkar jobb utomlands pensionen?

Lockas du av utlandsjobb? Ett spännande äventyr och jobbmöjligheter som kanske inte finns i Sverige. Men vad händer med pensionen om du väljer att jobba utomlands? Tänk på det här innan du tackar ja till jobbet.

Att jobba i ett annat land någon gång i livet kan vara en erfarenhet som ger mycket mervärde, både jobbmässigt och privat. Vad som lockar varierar förstås från person till person men oavsett varför du bestämmer dig för att testa utlandsjobb är det viktigt att ha koll på hur det påverkar pensionen.

Daniel Jacobson,  distributionschef Avanza Pension.

– Jobbar du utomlands för en etablerad svensk arbetsgivare så brukar de ha fungerade pensionsupplägg som gör att din pension inte påverkas negativt. Ibland kan du ha kvar samma pensionsupplägg och försäkringsskydd som du i dag har i Sverige, säger Daniel Jacobson, distributionschef Avanza Pension.

Om du har en utländsk arbetsgivare

Är din arbetsgivare inte svensk blir det däremot lite viktigare att kolla upp pensionsupplägget noga. Variationerna är stora mellan olika länder i hur pensioner normalt hanteras. När du blir anställd lokalt i ett annat land kan det vara komplext att sätta sig in i olika regler och avtal. Prata med din utländska arbetsgivare och be om information kring hur pensionsupplägget ser ut. Har du också med dig en partner i flytten kan det vara bra att tänka igenom hur ni kompenserar den personen för utebliven pension.

– Du får ingen allmän pension eller tjänstepension i Sverige när du jobbar utomlands eftersom du inte betalar skatt i Sverige. Men såklart kan du bli kompenserad för det när du jobbar utomlands – det är bara viktigt att du kollar upp vad som gäller. Vanligtvis kan du inte flytta med dig din pension hem till Sverige när du återvänder utan den ligger kvar tills den dag du ska börja plocka ut pensionen, säger Daniel Jacobson.

Kan gå miste om en miljon i pension

För en person som är i 30-årsåldern och väljer att jobba utomlands i några år kan effekten på pensionen bli stor om det visar sig att utlandsjobbet saknar pensionslösning. För en person som är 30 år gammal och tjänar 35 000 kronor i månaden kan effekten av tre års uteblivna inbetalningar till pensionssystemet bli cirka en miljon lägre pension. Storleken på effekten varierar bland annat beroende på vilket tjänstepensionsavtal man har och avkastning på börsen.

Med en löneutveckling på 2 procent per år kommer du totalt att få pensionsavsättningar om 58 000 kronor i tjänstepensionen under en treårsperiod. Under perioden uppgår premiepensionsavsättningarna till 32 000 kronor och pensionsrätter inom inkomstpensionen uppgår till 206 000 kronor. Då antar vi också att inkomstbasbeloppet även stiger med 2 procent per år.

– Sammanlagt blir den totala avsättningen i tjänstepension och premiepensionen samt värdet av pensionsrätterna 296 000 kronor under tre år. Om vi antar en nominell avkastning efter avgifter för tjänstepension och premiepension på 5 procent och för inkomstpensionen 3 procent, så blir värdet av detta ”pensionskapital” vid 65 års ålder 1 015 000 kronor, säger Daniel Jacobson.