Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Inkomstpensionen sänks, inte premiepensionen

Pensionsmyndigheten gick i dag ut med att 2,1 miljoner pensionärer får besked om att den allmänna pensionen sänks i år.

Den allmänna pensionen består dels av inkomstpensionen dels av premiepensionen. Sänkningen med 2,7 procent gäller för inkomstpensionsdelen och de pensionärer som har tilläggspension. Sänkningen rör alltså inte premiepensionen.

För de flesta innebär sänkningen av inkomst- och tilläggspensionen att de får 100–150 kronor mindre i månaden totalt efter skatt. För de som har en låg pension innebär det att pensionen antingen förblir oförändrad eller att man får ett höjt månadsbelopp.

Premiepensionen, de 2,5 procent av lönen som du placerar på börsen, påverkas först och främst av dina fonders värdeförändring. Dessutom påverkas värdet av dina fondavgifter.  

De flesta pensionärerna väljer att har kvar sin premiepension i en fondförsäkring. Det innebär att premiepensionskontot finns kvar och så även möjligheten att se över sparandet och byta fonder.

En del byter till traditionell försäkring, som garanterar ett belopp varje månad så länge man lever. Om förvaltningen går bra får pensionären utöver det garanterade beloppet även ett tilläggsbelopp.

Det går att byta från fondförsäkring till traditionell försäkring efter det att man börjat ta ut sin pension, men det går inte att byta tillbaka till fondförsäkring när du en gång valt traditionell försäkring.