Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Kom igen tjejer – börja buffra upp!

”Börja med en buffert!” Det är ett vanligt råd – till alla. Lite pengar undanstoppad om något oförutsett inträffar är bra. Tyvärr saknar många det, och det är i större utsträckning kvinnor.

Enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av SBAB Bank konstateras att det är sju procent av männen som saknar sparade pengar, medan det är var tionde kvinna som helt saknar en buffert.

– Jag kan komma på hundra anledningar till varför en buffert behövs för oförutsedda utgifter. Det räcker med att tanden går av eller att diskmaskinen slutar fungera, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank säger i en artikel i Svenska Dagbladet tidigare i vår att ett långsiktigt sparande utgör grunden för kvinnors framtida frihet.

– Kvinnor skulle behöva växla upp sitt långsiktiga sparande i fonder eller aktier. Det skulle ge stor effekt på framtida frihet och trygghet. Löneskillnader mellan män och kvinnor belyses mycket. Men sparande är minst lika viktigt, för bättre avkastning på sparandet skapar snöbollseffekter som leder till större förmögenheter över tid, menar Johanna.

Kvinnor har alltid varit i strykklass ekonomiskt. De tjänar mindre än män, tillbringar mer tid i hemmet med sina barn, får därmed en lägre pension och har en mindre förmögenhet.

Den egna bufferten blir ännu viktigare om man tvingas genomgå en separation. Och varje år resulterar cirka 30 000 giftermål i skilsmässa.

– Då kan sparade pengar vara räddningen. Kvinnor tjänar i genomsnitt mindre än män och är därför ofta de som drar det kortaste strået vid en separation. Försök att ha en buffert, även om den är liten, menar Claudia Wörmann, på SBAB.

Att sätta in hela sitt sparande på ett sparkonto är något som Johanna Kull på Avanza vänder sig emot:

– Det är att dra i handbromsen, man behöver också spara i något som växer över tid. Ett långsiktigt sparande på börsen utgör grunden för kvinnors framtida frihet, säger Johanna Kull.

Goda råd om sparande gav hjärnforskaren och kognitionsvetaren Elin Helander här på bloggen förra året. Tillsammans med Nordnets vd Eva Trouin bjussade hon även på tips i TV4-programmet Malou efter tio, bland annat:

  • Börja månadsspara på ett investeringssparkonto
  • Om du sparar i aktier – välj något i din närhet, ett bolag du känner till
  • Risk är viktigt för bra avkastning
  • Bryt det vanliga uppskjutandemönstret – och börja i dag!

Louise Svensson

Senaste nytt


Marknaden kan vara en bra klimattjänare


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.


Gig-ekonomin - kan bli en pensionsfälla

För många är Gig-ekonomin synonymt med frihet. Men vad få vet är att det kan få ödesdigra konsekvenser. Därför har Förvalt intervjuat Pensionsmyndigheten om vad som gäller.


Hur lurar man hjärnan att spara smart?

Livet är fyllt av frestelser och direkta belöningar. Lär dig att undvika de tankefällor som finns inbyggda i våra hjärnor och fatta finansiella, smarta beslut.