Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Kristina Kamp: Så kan mammor få högre pension

Högbildade mammor får sämre arbetsuppgifter och lägre lön än barnlösa kvinnor. För män med eller utan barn är det ingen skillnad, enligt en studie vid Göteborgs universitet. Eftersom bra pension och bra lön hör ihop så blir frågan: Hur ska mammor få bra pension? Här kommer några tips.

1. Samordna småbarnåren med studier. Bra i alla fall i teorin. Studier, små barn och föräldrapenning ger alla en påse pengar som betalas in till din framtida pension.

Pensionsinbetalningar:

Studiebidrag från CSN              6 000 kronor

Barnårsrätt                               41 000 kronor

Föräldrapenning                      11 000 kronor

Totalt                                        58 000 kronor

Genom att kombinera allt detta på en gång så innebär det att 58 000 kronor sätts av till din framtida allmänna pension. Insättningarna till pensionen motsvarar vad du fått från ett jobb med en lön på 28 000 kronor i månaden. Många års studier är annars inte någon hit för pensionen, eftersom alla år räknas, även de år när inkomsten är låg.

2. Se till att få en ordentlig löneförhöjning innan barnen kommer.
Med en hög lön att ta avstamp från höjs både föräldrapenningen, premien för tjänstepensionen, föräldralönen och nivån på barnårsätten. Då gör det lite mindre om lönen sedan inte räknas upp lika bra de kommande åren.

3. Glöm inte tjänstepension och föräldralön.
När du är föräldraledig får du premien till tjänstepensionen inbetald i 13 månader i de flesta avtal. Stannar du hemma längre upphör den premieinbetalningen.

Föräldralön är också något som många arbetsgivare betalar ut som ett komplement till föräldrapengen som har ett tak vid 80 procent av tio prisbasbelopp.

Hur föräldralönen ser ut varierar mellan olika avtal. Några är snålare, med bara någon månad, andra mera generösa. Bra att kolla hur den andra förälderns avtal ser ut och dela smartast.

4. Tjäna inte för mycket.
Den som har hyfsat hög lön kan missa en generös förmån i det allmänna pensionssystemet – barnårsrätten.

Barnår betyder att det sätts in extra pensionspengar till föräldrar som har barn under 4 år, det är den av föräldrarna som tjänat minst det året som får pengarna. Men det finns ett tak, som går vid inkomster på ungefär 37 000 kronor i månaden eller noga räknat 459 183 kronor per helår.

Barnårsinsättningen går till den av föräldrarna som tjänar minst. Men om båda har inkomster över taket så blir det inget extra för barnåren. Den som planerar kan lägga sig på en inkomst på 6,5 inkomstbasbelopp istället, och den vägen få ett extra basbelopp till pensionen, och spara föräldradagar på samma gång.

5. Jobba deltid smart. Om du har ett jobb med lite högre lön i privat sektor finns pensionspengar att tjäna här.

Exempel:
Jobba heltid halva året och 50 procent andra halvan: 45 000 kronor i heltidslön.

Avsätts till allmän pension och tjänstepension under året: 101 024 kronor

Jobba 75 procent hela året, samma heltidslön.

Avsätts till allmän pension och tjänstepension under året: 78 211 kronor.

Skillnad: 22 833 kronor

Den stora skillnaden beror på att tjänstepensioner över 36 000 kronor ger en större premieinbetalning varje månad i de kollektivavtal där premien bestäms utifrån månadslön. Totalt blir årslönen däremot lägre än taket i den allmänna pensionen i båda fallen. Med två föräldrar med löner i de här intervallerna finns det rätt mycket att fundera på.

6. Lär dig tänka bra lön = bra pension.
Det är inte bara pengar här och nu som det handlar om. Vi kan oja oss över oseriösa rådgivare, över höga avgifter på vårt sparande och usel avkastning. Vi kan fundera över nya prognoser om stigande medellivslängd. Ska vi prata om något som verkligen har betydelse för hur stor pensionen blir så borde vi prata löner mycket mera.

Tänk på det nästa gång du pratar lön med din arbetsgivare. Löneförhöjningen handlar inte bara om ekonomin nästa år, den handlar om hela livet. Deltid några år behöver inte betyda särskilt mycket för pensionen, men erfarenheten visar att den som jobbar deltid många år ofta får en betydligt sämre löneutveckling än den som jobbar heltid – och det betyder i förlängningen lägre pension.

Liten ordlista:

Barnårsrätt: Extra pensionsinsättningar gör när du har barn under fyra år. Vill du veta mer om reglerna så logga in på Pensionsmyndighetens hemsida. www.pensionsmyndigheten.se

Pension och studiebidrag: Även här blir det extrapengar till pensionen om man tar ut bidragsdelen hos CSN.

Tjänstepension och barnledighet: Lite olika regler i olika avtal men oftast 13 månader då premien betalas in ändå.

Föräldrapenning och pension: Eftersom föräldrapenningen deklareras som inkomst så är den pensionsgrundande. Lägsta beloppet som betalas ut till den som har låg eller ingen lön är 180 kronor om dagen.

Föräldralön och pension: Extrapengar enligt avtal för att fylla ut mellan föräldrapenning och lön.

Kristina Kamp