Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Låg risk går inte att förena med hög avkastning

I veckan har DN granskat och skrivit om rådgivningsföretag som tar hand om placering av sparares premiepension. DN:s Maria Croft avråder sparare från att anlita bolagen och siffror från Pensionsmyndigheten visar att man kan förlora tusenlappar på att anlita dyra förvaltningstjänster.

Vi har tidigare skrivit om rådgivningsföretagen, deras försäljningsmetoder och även de extra avgifter som hamnar utanför premiepensionssystemet, bland annat i inlägget 700 miljoner i sjön.

Det är enligt DN över 700 000 svenskar som valt att lägga sin förvaltning av premiepensionen hos rådgivningsföretag. Ett gäng bolag som för några år sedan ringde hem till sparare och lovade guld och gröna skogar och att de skulle prestera bättre än det statliga förvalsalternativet. Nu har de slutat med det och gått över till att säga att AP7 har mycket högre risk.

I går lyfte Prognosias vd Johan Rutgersson på hatten för soffliggarnas avkastning men riktade kritik mot AP7:s risknivå i det statliga alternativet. I dagens DN bemöter vi kritiken.

Anledningen till att vi har en hög andel aktier är att det inte går att få hög avkastning på annat sätt, säger Johan Florén, chef för kommunikation och ägarstyrning på AP7 i dagens DN.

Det finns ett historiskt samband mellan högre risk och större avkastning över långa tidsperioder, däremot går inte låg risk att förena med hög avkastning.

Höga avgifter under långa tidsperioder kan däremot vara förödande för pensionen. Höga avgifter kan knapra i sig pensionen med samma kraft som ränta-på-ränta kan få den att växa.

Louise Svensson

Senaste nytt


Företagens hållbarhetsarbete hotas av ”greenwishing”


Regeln som bäst förklarar ränta-på-ränta

Ränta-på-ränta effekten är något vi pratat om ofta på Förvalt, men det kan inte nog tas upp hur viktig den effekten faktiskt är.


Marknaden kan vara en bra klimattjänare

PRI in Person 2019, som gick av stapeln i Paris i veckan, är den största konferensen för hållbara investeringar som genomförts hittills. Under konferensen kom frågan upp om näringslivet och finanssektorn kommer att kunna lösa klimatproblemen.


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.