Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Låg risk går inte att förena med hög avkastning

I veckan har DN granskat och skrivit om rådgivningsföretag som tar hand om placering av sparares premiepension. DN:s Maria Croft avråder sparare från att anlita bolagen och siffror från Pensionsmyndigheten visar att man kan förlora tusenlappar på att anlita dyra förvaltningstjänster.

Vi har tidigare skrivit om rådgivningsföretagen, deras försäljningsmetoder och även de extra avgifter som hamnar utanför premiepensionssystemet, bland annat i inlägget 700 miljoner i sjön.

Det är enligt DN över 700 000 svenskar som valt att lägga sin förvaltning av premiepensionen hos rådgivningsföretag. Ett gäng bolag som för några år sedan ringde hem till sparare och lovade guld och gröna skogar och att de skulle prestera bättre än det statliga förvalsalternativet. Nu har de slutat med det och gått över till att säga att AP7 har mycket högre risk.

I går lyfte Prognosias vd Johan Rutgersson på hatten för soffliggarnas avkastning men riktade kritik mot AP7:s risknivå i det statliga alternativet. I dagens DN bemöter vi kritiken.

Anledningen till att vi har en hög andel aktier är att det inte går att få hög avkastning på annat sätt, säger Johan Florén, chef för kommunikation och ägarstyrning på AP7 i dagens DN.

Det finns ett historiskt samband mellan högre risk och större avkastning över långa tidsperioder, däremot går inte låg risk att förena med hög avkastning.

Höga avgifter under långa tidsperioder kan däremot vara förödande för pensionen. Höga avgifter kan knapra i sig pensionen med samma kraft som ränta-på-ränta kan få den att växa.

Louise Svensson