Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Mens sana in corpore sano

Efter några veckor med julledighet, god mat och nyårsbubbel är det nya friska tag som gäller för att leva upp till uttrycker ”en sund själ i en sund kropp”. På jobb, skolor och i träningslokaler runt om i landet är pulsen hög.

American Collage of Sports Medicine (ACSM) listar varje år de hetaste träningstrenderna. För 2016 gäller,

  1. Bärbar teknik. Pulsklockor, aktivitetsarmband, GPS-enheter.
  2. Träning med egen kroppsvikt.
  3. Högintensiv träning.
  4. Styrketräning.
  5. Anlita utbildade och professionella träningsexperter.
  6. Utbilda sig till personlig tränare.
  7. Funktionell träning.
  8. Träning för seniorer.
  9. Träningsprogram för viktminskning.
  10. Yoga.

Källa: American Collage of Sports Medicine

ACSM utgår från USA men inkludera hela världen så gott det går. På topplistan som egentligen består av 20 punkter är det 17 som varit med en eller flera gånger under snart ett decennium. Nyheter på 2016-års topplista är bärbar teknik (nr. 1) skumrulle eller ”foam rollers”som används för att spänningar ska släppa i muskler och vävnader (nr.16) och träningsappar för smartphones (nr. 17).

Men vad som är trendigt eller ej spelar mindre roll, det viktiga är att röra på sig. Kör på det som känns kul och som gör att du mår bra. Även om jag kan tycka att det är lite kul att ha koll på vad som kommer höja vår puls under året.

Som tillägg till träningstrender har bloggerskan Anna Lissjanis listat årets mat- och hälsotrender. Kortfattat handlar det om att mat har blivit alltmer av en hobby, där vi investerar både tid och pengar. Vi lagar långkok, handlar råvaror av hög kvalité från små specialiserade butiker och umgås kring matlagningen. Den totala upplevelsen kring det vi äter blir allt viktigare. Det ska vara gourmet och kvalité även till vardags.

När det kommer till livsstil är trenden att ”logga ut” och ”välja bort” för att minska den ohälsosamma stressen. Vi värderar vår tid allt högre och tvingas därför välja bort för att få plats med det som verkligen betyder något. Att välja bort innebär bland annat att rensa i det sociala flödet och ”avfölja” profiler som ger negativ energi, likväl som att välja bort de fysiska tillställningarna som inte ger oss något.

Här kan du läsa Annas trendspaning i sin helhet.

Trevlig helg!