Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

När saker förändras kan det också vara läge att tänka på pensionen. Så här påverkar några vanliga stora livshändelser, på lite längre sikt. Foto: iStock

Maria Schultz

När livet förändras – så påverkas pensionen

Hur påverkas pensionen när du blir sjuk, får barn, eller kanske vill börja studera igen? Du kan ta det lugnt, det krävs i de flesta fall ganska lite för att säkra pensionen. 

Du har kanske en plan. Allt rullar på och livet leker. Så händer något. Livet! Allt kan hända, och ingen plan är komplett. När saker förändras kan det också vara läge att tänka på pensionen. Så här påverkar några vanliga stora livshändelser, på lite längre sikt.

 

  1. Du väljer att studera

Kul! Att studera vidare är ofta en bra investering som kan ge avkastning i form av roliga jobb och högre lön i framtiden. Men att studera innebär också att du avstår från inkomster – och pensionsinbetalningar – här och nu.

Tänk på det här:

– Studiebidraget är faktiskt pensionsgrundande, det kommer alltså sättas av pengar till din allmänna pension även när du studerar.

– Att jobba extra kan vara ett bra sätt att tjäna in extra pengar till pensionen. Se till att dubbelkolla att din arbetsgivare betalar in tjänstepension.

 

  1. Du får barn

Det finns få tillfällen i livet när man är så närvarande i nuet som när man får barn. Tillvaron vänds upp och ned, och prioriteringar förändras. Samtidigt, när den första perioden är förbi, börjar många nya föräldrar tänka framåt. Föräldraledigheten är ofta en period när man passar på att reflektera över de livsval man gjort hittills, och kanske byter riktning i arbetslivet.

Tänk på det här:

– Föräldrapenning är pensionsgrundande men kontrollera att din arbetsgivare betalar in till tjänstepensionen även när du är föräldraledig.

– Planerar du att jobba deltid under en längre tid? Som par kan ni kompensera den som är hemma längst genom att den som jobbar överlåter premiepensionsrätter. eller genom att ni startar ett separat sparande privat för den som är hemma.

 

  1. Du startar ett företag

Att hoppa av och satsa på något eget kan kännas underbart och spännande. Pension är ofta det sista man tänker på i det läget. Och visst kan det vara värt att ta några år i början med en liten inkomst om du tror på idén på sikt. Men glöm inte pensionen helt, företaget kan annars bli en dyrköpt läxa på ålderns höst.

Tänk på det här:

– Ta ut marknadsmässig lön om du kan! Lönen ligger till grund för din allmänna pension.

– Se till att sätta av pengar för tjänstepension i ditt nya företag. Försök budgetera för avsättningar till tjänstepension från början så att du vet hur mycket pengar du behöver få in i företaget för att det ska vara hållbart på sikt.

– Beroende på hur du löser tjänstepension i ditt nya företag kan det vara läge att komplettera med ett privat pensionssparande.

 

  1. Du blir sjukskriven

Har du oturen att drabbas av sjukdom som gör att du inte kan arbeta i samma utsträckning som tidigare är det också viktigt att tänka längre fram. Kanske kan du anpassa din arbetssituation och jobba vidare men i lägre tempo än tidigare? Eller gör sjukdomen att du aldrig kommer kunna arbeta igen?

Tänk på det här:

– Även sjuk- och aktivitetsersättning är pensionsgrundande.

– Om du har en kollektivavtalad tjänstepension kommer du fortsätta få inbetalningar till den genom en så kallad premiebefrielseförsäkring som aktiveras när du är sjuk under längre perioder.

– Jobbar du på en arbetsplats utan kollektivavtalad tjänstepension? Se till att stämma av med din arbetsgivare vad som gäller vid längre sjukskrivning.