Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Peter

Nio av tio är nöjda med sitt pensionärsliv

Jag kan inte påstå att jag är på badhuset allt för ofta men när jag väl är där är det gärna på morgonen. Då finns det en gemensam nämnare i både bassängen och omklädningsrummet, pensionärerna.

Jag slås av hur många som faktiskt prioriterar motion. Och hur härligt pigga de ser ut. De är mer solbrända och fräscha än oss yngre blekfisar som kryssar mellan jobb, barnens skola, skjutsning till träningar och stormarknader.

”Göran, jag hoppar i direkt. Vi ses där!”

 
Ofta är de väldigt fokuserade på att komma i vattnet så snart som möjligt. Efteråt däremot har de tid att småsnacka innan, vad jag misstänker är, stundande fika. De tipsar varandra om färdiga helgmatkassar från närbutiken och berättar om sina olika resor världen över. De verkar ha det härligt.

Därför blev jag inte så förvånad när AMF kom med en undersökning förra året som visar att drygt nio av tio pensionärer är nöjda med sin pensionärstillvaro. Glädjande siffror!

När närmare 17 000 pensionärer svarade på frågor om sitt nya pensionärsliv säger majoriteten av dem att deras liv är lika bra eller till och med bättre än det var innan pensionen. Dock skiljer sig svaren åt gällande den ekonomiska situationen.

”Här ser vi en skillnad mellan könen. Kvinnor har i genomsnitt två tredjedelar av männens pension. Och förklaringen till det är ett kortare yrkesliv. Att männen har bättre ekonomi syns i vår undersökning. De tycker i större utsträckning att deras ekonomiska situation är bra och att pensionen räcker till”, säger AMF:s trygghetsekonom Dan Adolphson till Aftonbladet.

Trots nöjdheten i stort bland pensionärer är det många som oroar sig för sin ekonomi. Sju av tio gör det och en fjärdedel tycker inte att pengarna räcker.

Här finns det såklart saker att tänka på för framtida pensionärer. Att tidigt försöka få till det viktiga sparandet och för många kvinnor gäller det att se om sitt hus, även det i god tid.

Men dagens pensionärer verkar det ändå inte helt gå nöd på. I alla fall inte i badhuset.

”Jag hinner inte simma på torsdag. Vi ska ta med några vänner ut med båten. Men jag är tillbaka på fredag, ses vi då?”

Arvid Spångberg vid Olympiska sommarspelen 1908