Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Pensionärerna ser inte sitt eget bästa

Åtminstone inte de med låga inkomster. Det är slutsatsen som DN drar i dag efter att ha tagit del av beräkningar som Fondbolagens förening har gjort. De visar att en garantipensionär kan få mer än tusen kronor extra i månaden från premiepensionen.

Ingen har sagt detta tidigare och pensionärsorganisationerna har aldrig tagit upp det. Hade pensionärsorganisationerna själva räknat på det här tror jag inte att de skulle säga att premiepensionssystemet ska skrotas, säger Hanna Helgesson till DN.

Som många redan uppmärksammat ger premiepensionen en högre förväntad avkastning än inkomstpensionen. Däremot har det inte uppmärksammats tidigare att garantipensionen medger överskott från premiepensionen. Garantipensionen minskas alltså inte av att premiepensionen ger högre avkastning än inkomstpensionen, vilket gör den totala pensionen högre.

Så för garantipensionärerna som har en låg pension innebär premiepensionen att de har en möjlighet att få mer pengar i portmonnän. Vilket är i linje med själva syftet med Premiepensionssystemet – att svenskarna ska ha mer att leva på när de slutar jobba.

 

Louise Svensson

Senaste nytt


Företagens hållbarhetsarbete hotas av ”greenwishing”


Regeln som bäst förklarar ränta-på-ränta

Ränta-på-ränta effekten är något vi pratat om ofta på Förvalt, men det kan inte nog tas upp hur viktig den effekten faktiskt är.


Marknaden kan vara en bra klimattjänare

PRI in Person 2019, som gick av stapeln i Paris i veckan, är den största konferensen för hållbara investeringar som genomförts hittills. Under konferensen kom frågan upp om näringslivet och finanssektorn kommer att kunna lösa klimatproblemen.


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.