Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Pensionärerna ser inte sitt eget bästa

Åtminstone inte de med låga inkomster. Det är slutsatsen som DN drar i dag efter att ha tagit del av beräkningar som Fondbolagens förening har gjort. De visar att en garantipensionär kan få mer än tusen kronor extra i månaden från premiepensionen.

Ingen har sagt detta tidigare och pensionärsorganisationerna har aldrig tagit upp det. Hade pensionärsorganisationerna själva räknat på det här tror jag inte att de skulle säga att premiepensionssystemet ska skrotas, säger Hanna Helgesson till DN.

Som många redan uppmärksammat ger premiepensionen en högre förväntad avkastning än inkomstpensionen. Däremot har det inte uppmärksammats tidigare att garantipensionen medger överskott från premiepensionen. Garantipensionen minskas alltså inte av att premiepensionen ger högre avkastning än inkomstpensionen, vilket gör den totala pensionen högre.

Så för garantipensionärerna som har en låg pension innebär premiepensionen att de har en möjlighet att få mer pengar i portmonnän. Vilket är i linje med själva syftet med Premiepensionssystemet – att svenskarna ska ha mer att leva på när de slutar jobba.

 

Louise Svensson