Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se
Senior står i mataffären, plus pensionsekonomen på Alecta, Staffan Ström

Många kommer att få mer i plånboken nästa år, säger Staffan Ström pensionsekonom på Alecta. Foto: Midjourney, Alecta

Maria Schultz

Pensionärernas ekonomi 2025 – så förändras den

Vid årsskiftet uppdateras pensionerna, det innebär mer i plånboken för alla pensionärer. Men det nya året för med sig fler förändringar som påverkar ekonomin. Det här kan du förvänta dig av 2025.

Det allra första många kommer att lägga märke till i januari är kanske att beloppen som betalas ut i pension ökar. Till årsskiftet kommer inkomstpensionen att öka med 4 procent och garantipensionen ökar med 2,6 procent. Det är en ganska stor ökning och skälet till det är att priserna stigit mycket.

Utöver att inkomsterna ökar ser det också ut som att kostnaderna nu slutar stiga lika mycket. De senaste åren har vi fått vänja oss vid snabba kostnadsökningar men nu har trenden vänt.  Inflationen stiger inte lika mycket och det gör att vi slipper snabbt stigande priser när vi handlar mat och annat nödvändigt.

– Att allt blivit dyrare de senaste åren märks naturligtvis i pensionärernas plånböcker precis som hos alla andra. De pensionärer som har små marginaler har varit oroliga. Å andra sidan har många pensionärer faktiskt kommit lite bättre ut under inflationskrisen än de som jobbar genom att pensionerna i många fall höjts betydligt mer än lönerna, säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta.

Och för den med bolån har boendekostnaderna successivt börjat komma ner, i och med att Riksbanken sänkt styrräntan. Nästa år väntas sänkningarna fortsätta och boendekostnaderna sjunka ytterligare.

– Många kommer att få mer i plånboken nästa år. Tiden med hög inflation och höga bolåneräntor verkar vara över för den här gången. Och för den som har ett sparande på ISK eller i en kapitalförsäkring blir sparkapital på upp till 150 000 kronor skattefria från årsskiftet, säger Staffan Ström.

Riktåldern höjs successivt

Något som kan vara lite nytt för många är att vi numera har en riktålder, alltså en rekommenderad pensionsålder. Riktåldern påverkar pensionärer på många sätt. Olika ersättningar, till exempel a-kassa och sjukersättning betalas numera ut till 66 år. 66 år är också den lägsta ålder då man kan få skattefinansierade stöd som garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.

– Från 2026 höjs riktåldern från 66 år till 67 år. Den lägsta ålder som du kan ta ut allmän pension som du tjänat in på egen hand är nu 63 år, och den åldern höjs till 64 år från 2026, säger Staffan Ström.

Den som blir ny pensionär 2025

För den som precis har gått i pension, eller ska göra det under 2025 kan det vara bra att förbereda sig på att livet förändras. Ett bra verktyg är ”Uttagsplaneraren” på sajten minpension.se som gör att man kan testa hur olika sätt att ta ut pensionen påverkar hur mycket man får ut varje månad.

– Om du är under 67 år och går i pension nästa år kan det vara bra att tänka på att skatten sjunker det år du fyller 67 år. Det kan därför vara lönsamt att jobba något år extra om du är nära den gränsen, säger Staffan Ström.