Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Pensionsdjungeln

Flera tidningar skriver idag om svårigheten att hitta rätt i pensionsdjungeln när man ska gå i pension. Det är många val som ska göras, det är svårt och krångligt och man pekar på att det är få som förstår skillnaden i avkastning och vilken risk man tar när man väljer mellan sparformerna fondförsäkring och traditionell försäkring.

Man hör ju själv, det låter verkligen komplicerat! Och det är just det som är problemet när det pratas pension. Att ”man” får det att låta svårare och mer komplicerat än vad det är. Tyvärr!

För en stor del av befolkningen är upplevelsen att det är krångligt det största problemet. Och visst, jag håller med det finns en del bitar inom tjänstepensionen som kan vara småkrångliga.

Den kan onekligen bli oöverskådlig om man bytt arbetsgivare ett antal gånger och har flera så kallade fribrev, passiva pensionspengar hos olika förvaltare från tidigare arbetsställen. Och för den som inte har kollektivavtalad tjänstepension kan det även vara bra att ha koll på att tjänstepensionen kompletterar den allmänna pensionens risknivå.

Men, jag skulle säga att det räcker långt att följa de budskap som Pensionsmyndigheten trummar ut. Budskapen är enkla och bidrar till att det inte blir så komplicerat.

  • Arbeta och ta ut lön
  • Arbeta vitt och betala skatt
  • Se till att du har tjänstepension

Har man koll på dessa punkter så har man klivit över till nästa nivå och kan härifrån avgöra hur mycket mer man vill engagera sig. Om man inte vill göra mer så behöver man inte oroa sig eller känna sig stressad över sin pension. Den kommer att bli rätt bra ändå.

När det sedan börjar närma sig pensioneringen är det ett flertal val man måste göra men det är egentligen heller inte så svåra. Det finns hjälp att få och bra checklisor! Kolla in Pensionsmyndighetens checklista ”ansök om pension”.

Vi har tidigare bloggar om vad man behöver göra för att få ut sin allmänna pension. Och i inlägget ”Pension behöver inte vara svårt” uppmanar vi att man går till sig själv. För det är ju det din framtida pension handlar om – dig! Vad vill du att dina pengar ska räcka till och vad vill du göra med din tid? Att prata med någon som nyligen gått i pension kan vara en bra idé och en outtömlig källa av bra information. Enkelt och rätt trevligt också!

Louise Svensson