Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

PPM-effekt eller inte

Många aktörer pratar om den så kallade PPM-effekten som driver upp börskursen när nya premiepensionspengar kommer in i systemet.

I måndags skrev vi om de nya pensionsinsättningarna som görs nu till helgen. Totalt är det 33,5 miljarder kronor som placeras på måndag, varav uppskattningsvis cirka sju miljarder väntas placeras på den svenska börsen.

IG Markets har tittat på hur mönstret med PPM-effekter har sett ut under de senaste sju åren och använt sig av Stockholmsbörsens OMXS30-index för att granska effekten.

Enligt granskningen har Stockholmsbörsen i snitt backat – 1,4 procent veckan efter att PPM-pengarna allokerats i finansiella tillgångar. Veckan före PPM-pengarna placerats på börsen har däremot OMXS30:s utveckling varit + 1,9 procent under samma period.

Även om börsen har sjunkit de senaste tre åren visar granskningen att OMXS30 har utvecklats betydligt starkare veckan innan nya PPM-pengar placerats än veckan efter.

Finns det någon PPM-effekt att tala om så kommer den alltså veckan före de nya PPM-pengarna väl placerats. Även om granskningsperioden inte är tillräckligt lång för att statistiskt säkerställa utfallet menar IG Markets att det i alla fall visar på en tydlig trend.

Om du tycker att det är roligt med kapitalförvaltning och vill utnyttja valmöjligheterna i premiepensionssystemet ska du alltså tänka på att PPM-effekten slår till veckan innan nya pengar kommer in på ditt konto.

Om du inte har intresse för kapitalförvaltning och hellre vill ta det lugnt så här innan jul, gör du antagligen klokast i att ligga still i soffan.

Louise Svensson

Senaste nytt


Marknaden kan vara en bra klimattjänare


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.


Gig-ekonomin - kan bli en pensionsfälla

För många är Gig-ekonomin synonymt med frihet. Men vad få vet är att det kan få ödesdigra konsekvenser. Därför har Förvalt intervjuat Pensionsmyndigheten om vad som gäller.


Hur lurar man hjärnan att spara smart?

Livet är fyllt av frestelser och direkta belöningar. Lär dig att undvika de tankefällor som finns inbyggda i våra hjärnor och fatta finansiella, smarta beslut.