Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Premiepensionen en del av helheten

Så här när börsen vänder nedåt och det skrivs om börsras i media får vi samtal från oroliga pensionssparare. Frågorna vi får handlar bland annat om risknivån och om det är läge att minska på risken, det vill säga flytta premiepensionen från aktiefonder till räntefonder, när börsen vänder nedåt?

De flesta som hör av sig börjar närma sig pensionen och blir oroliga att premiepensionen man har i aktiefonder ska minska drastiskt i och med att börsen går ner.

Råden som vi kan ge är att man ska fundera över vilken risk man är benägen att ta. En viktig fråga att ställa sig är vilken risknivå man känner sig bekväm med utifrån sin ekonomiska situation?

Det man också kan tänka på är att inkomstpensionen utgör huvuddelen av den allmänna pensionen och risken i denna del är låg. Inkomstpensionen är kopplad till Sveriges ekonomi och räntan på pengarna bestäms av inkomstutvecklingen i Sverige.

Den andra delen är premiepensionen. Det är den del av pensionen som AP7 förvaltar och bland annat placerar på aktiemarknaden. Eftersom nya pensionsavsättningar görs årligen och aktiemarknaden går både upp och ned handlar spararen både när börsen är högt och lågt värderad. Det gör att betydelsen av svängningar på börsen minskar över längre tidsperioder.

Det innebär också att premiepensionen kan bidra till att riskspridningen förbättras genom att ge exponering mot aktiemarknaden. På så sätt kompletterar inkomst- och premiepensionen varandra och innebär att den samlade risknivån för den allmänna pensionen inte är speciellt hög.

Om man då ändå känner sig obekväm med risknivån till exempel på grund av små marginaler finns det alternativ med en lägre risk i tidigare ålder än vad AP7 Såfa ger.

Men det kan också vara viktigt att komma ihåg att de allra flesta har runt 20 år kvar att leva efter de slutat arbeta. Under den perioden finns möjlighet till kan pengarna faktiskt fortsätta växa.