Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Så får du pensionen att fortsätta växa

Här om dagen fick jag ett samtal från en kvinna som var pensionär och som undrade om hon behövde sänka risken på sitt pensionssparande. Hon funderade på om det inte generellt var bra att ”säkra” det pensionskapital hon nu fått ihop. Se till att ha en så låg risk som möjligt i och med att hon bara plockar ut pengar och det inte kommer in några på kontot. Hon hänvisade även till sitt privatasparande där det heller inte kom in några pengar.

Svaret är naturligtvis individuellt och frågan man som sparare ska fundera över är vilken risk man är benägen att ta? Vilken risknivå känner man sig bekväm med utifrån sin ekonomiska situation? Det var mitt råd till kvinnan i kombination med att se över de avgifter hon betalar både på premiepensionen och på sitt privata sparande.

I fredags kom Skandia med en rapport ”Den bortglömda avkastningen”. En rapport som lyfter betydelsen av att pensionen fortsätter att växa hela livet.

Rapporten pekar på att en stor del av informationen om pensionssparande fokuserar på hur stort kapital en sparare kan få ihop tills det är dags att gå i pension. Men det som många kanske inte tänker på är att åren efter pensionen blir allt fler i och med att medellivslängden ökar. Det innebär att avkastningen efter pensioneringen får allt större betydelse för hur mycket spararen kan få ut. Här kommer risknivå in. Och de som har marginaler i sin ekonomi känner sig kanske bekväma med en högre risknivå även på äldre dar. Skandias beräkningar visar att varje procentenhet högre avkastning på pensionskapitalet höjer de genomsnittliga månatliga utbetalningarna med drygt 20 procent.

Sparekonomen Claes Hemberg skriver i helgen om Skandiarapporten och tar upp några intressanta räkneexempel.  Claes råd är dock i linje med Birgitta Pipers och handlar om att det enklaste sättet att höja tillväxten på kapitalet är att se över sina avgifter, och det gäller även efter 65 årsdagen för att få pengarna att växa vidare.

Syna avgifterna du betalar till din bank eller fondbolag. Det är enkelt och byta bank om du hittar en billigare prislapp. Det kan absolut vara värt besväret och leda till att dina pensionsår blir rikare utan att du behöver kompromissa med risknivån på äldre dar.

Louise Svensson