Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Så kan du höja tillväxten på ditt kapital

Det går inte att blunda för att avgifterna är viktiga för vad den framtida pensionen ska ge. Betalar man en hög fondavgift så är risken stor att pensionen blir lägre. Höga fondavgifter har fått Pensionsmyndigheten att utreda ett tak för hur dyra fonderna i systemet får vara.

Enligt Pensionsmyndigheten finns det fonder med uppåt 5 procent i avgift. Enligt Olle Settergren som är analyschef på Pensionsmyndigheten finns det omotiverat höga avgifter i systemet. Framför allt är det fond-i-fond och landfonder som har höga avgifter skriver Privata Affärer idag. Ett tak på 1 procent skulle ge ett par hundratusen svenskar lägre avgifter och därmed chans till en högre pension.

Vi underskattar ofta den långsiktiga effekten av de avgifter vi årligen betalar. Även avgifter i form av dyra förvaltningstjänster som betalas på årsbasis är viktigt att ha med i kalkylen, i och med att pengar man betalar i avgift inte kan växa.

Det absolut hetaste tipset från oberoende experter för att höja tillväxten på sitt kapital är att se över avgifterna på sitt sparande.

I nästa vecka fördelar Pensionsmyndigheten 4,1 miljarder kronor på landets 6,7 miljoner pensionssparares konton. 3,3 miljarder kommer från systemets fondrabatter, vilket är den högsta hittills och en ökning med cirka 600 miljoner mot förra året. Ökningen beror bland annat på de höga fondavgifterna.

Under förra året var den genomsnittliga fondavgiften inom systemet 0,31 procent av förvaltat kapital. Utan rabatter hade den varit hela 0,92 procent. Det visar på ett bra rabatterat system men också på hur höga fondavgifterna är på marknaden.

Inför årets tillskott på ditt premiepensionskonto kan det vara en bra idé att se över avgifterna. Kanske kan det leda till att du får lite mer att leva på som pensionär.

Tabellen nedan visar hur mycket din premiepension minskar beroende på fondavgiftens storlek.

 

Fondens avgift Minskning av premiepensionen
0,05% 2%
0,15% 5%
0,25% 8%
0,50% 15%
0,75% 22%
1,00% 28%
1,50% 39%

Källa: Pensionsmyndigheten. Exemplet förutsätter att du sparar till din pension i 33 år, vilket är den genomsnittliga spartiden i premiepensionssystemet.

Louise Svensson