Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Längtar du tillbaka till jobbet? Så här går du tillväga om du ångrar dig och vill pausa pensionen. Foto: iStock

Maria Schultz

Så pausar du pensionen

Att bli pensionär är en stor omställning och ibland kan man behöva backa bandet. Längtar du tillbaka till jobbet? Så här går du tillväga om du ångrar dig och vill pausa pensionen.

Saker blir inte alltid som vi planerat. Och när förutsättningarna förändras är det viktigt att också ekonomin hänger med. Men hur går du tillväga om du vill pausa en pensionsutbetalning?

För den som börjat ta ut pension och sedan också börjar jobba uppstår en risk att den totala inkomsten överstiger gränsen för statlig skatt. Resultatet blir då att en del av inkomsten skattas bort, helt i onödan, eftersom det mycket väl kan finnas ett stort behov av de pengarna när personen slutar jobba helt och blir pensionär på heltid.

Då är det bra att se över pensionsutbetalningarna. Reglerna för hur man kan förändra pågående pensionsuttag varierar nämligen. Den allmänna pensionen går att pausa när du vill. Men tjänstepensionen går inte att pausa eller förändra på något annat sätt, när den väl börjat betalas ut.

Ta inte ut alla tjänstepensioner samtidigt

Den allmänna pensionen består av inkomstpension och premiepension. Det går inte att ta ut den allmänna pensionen under endast några år utan den betalas alltid ut livsvarigt, alltså så länge du lever. Vill du inte ta ut all pension direkt går det fint att exempelvis börja med att bara ta ut premiepensionsdelen. Det går också att ta ut pensionen delvis, exempelvis till 50 procent. Har du börjat ta ut pension går det att när som helst förändra hur mycket pension du tar ut, eller helt göra ett uppehåll. Ansökan om förändring görs till Pensionsmyndigheten.

När det kommer till tjänstepensionen däremot är det bra att känna till att det inte går att stoppa utbetalningarna om de väl har påbörjats. Har du flera olika tjänstepensioner kan det därför vara bra att vänta med vissa om du överväger att jobba som pensionär. På det sättet behåller du lite flexibilitet och får enklare att förändra din situation om du känner för det.

Bonuseffekt

En fördel med att pausa pensionsuttagen är att ju längre du väntar med att ta ut pensionen, desto större blir de månatliga utbetalningarna när du återigen börjar ta ut pensionen. Det beror på att när du fortsätter arbeta fortsätter du också tjäna in pengar till pensionen. Samtidigt blir din tid som pensionär kortare. Det gör att den totala summan delas på färre antal utbetalningar, som då kan bli större.

Enligt tjänstepensionsföretaget Alecta är det idag ungefär 350 000 personer som kombinerar pension med jobb. Det är alltså många som utnyttjar möjligheten att kombinera de två världarna.