Att bli sjuk då och då händer oss alla och kan vara irriterande i vardagen. Men blir vi sjuka under längre perioder påverkas alla delar av livet, inte minst pensionen.
Blir du allvarligt sjuk kanske inte pensionen är det första du tänker på. Därför kan det vara bra att se över situationen innan något händer istället. Då slipper du oroa dig i onödan om olyckan väl är framme.
Det finns ett väl fungerande trygghetssystem i Sverige som gör att vi får stöd på det sätt vi behöver, även ekonomiskt, vid sjukdom. Sjukersättning och rehabiliteringsstöd är två exempel på insatser som kan vara aktuella om du blir sjuk under längre perioder. Men oavsett stödet så kommer inkomsten att sjunka om du inte kan jobba. Så här påverkas pensionens olika delar om du blir sjuk och måste sluta jobba helt, eller gå ner i arbetstid.
Allmän pension
Hur mycket du får ut i allmän pension beror på din inkomst. Sjunker inkomsten, till exempel på grund av att du är sjuk, minskar också avsättningarna till pensionen. Får du sjukpenning är det bra att känna till att den räknas som inkomst, och att du därför tjänar in till pensionen även om du är sjuk. Men eftersom sjukpenningen är lägre än lönen så blir också pensionen lägre.
Om det är möjligt är det bra att försöka jobba deltid. Ibland kan man anpassa arbetsuppgifter och underlätta på andra sätt för att den som är sjuk ändå ska kunna behålla vissa uppgifter. Det minskar påverkan på pensionen.
Precis som den allmänna pensionen så styrs premiepensionen av din inkomst och påverkas därför på samma sätt om du blir sjuk. Att vid sjukdom komplettera med ett privat pensionssparande kan också vara en god idé, om du har utrymme i ekonomin.
Tjänstepensionen
Till skillnad från den allmänna pensionen så är tjänstepensioner utformade på lite olika sätt, och det kan därför skilja sig hur en sjukdom påverkar pensionen. Det är ganska vanligt att tjänstepensioner innehåller en så kallad premiebefrielseförsäkring som innebär att din arbetsgivare kommer att fortsätta betala in till din tjänstepension även om du blir sjuk. Det gäller bland annat för dig som är anställd i en kommun eller region, eller jobbar statligt.
Om du är osäker över vad som gäller i ditt fall kan du kolla direkt hos det företag som förvaltar din tjänstepension, eller fråga din arbetsgivare.
Det kan också vara värt att kontrollera om det finns familjeskydd eller efterlevandeskydd i din tjänstepension. Det är skydd som du själv kan välja att aktivera. Fördelen är att din familj får ett utökat skydd och trygghet om du skulle gå bort, men det kostar dig också lite i form av lägre pension. Gör en avvägning utifrån din situation.
Fakta: Tre tips för pensionen vid sjukdom
- Kolla upp om din tjänstepension innehåller en premiebefrielseförsäkring som är en extra trygghet vid sjukdom.
- Arbeta deltid om det är möjligt, då blir inkomstbortfallet inte lika stort.
- Spara privat till pensionen om du kan, även små summor växer med tiden.