Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Såfa fyller 3 år

I slutet på maj 2010 flyttades 2,6 miljoner svenskar över till det nya förvalsalternativet AP7 Såfa, samtidigt som föregångaren Premiesparfonden lades ned. Flytten var en av de största i den svenska fondhistorien.

Nu fyller AP7 Såfa tre år och har under sina första år varit ett mycket bra alternativ för spararna. Förbättring av det förvalda alternativet i premiepensionssystemet hade flera syften.  Ett huvudmotiv bakom förändringen var att ge förvalsalternativet en livscykelprofil där risknivån anpassas till spararnas ålder. Stor aktieexponering i unga år för att spararna ska få mer pension och sedan ökat räntesparande mot slutet av arbetslivet för att undvika stora svängningar när det är dags att ta ut pengarna.

vaxa_sakra_03

Att Såfa funnits tre år i systemet innebär att Pensionsmyndigheten inte längre räknar fonderna som nystartade och börjar rapportera risknivå. De senaste 36 månaderna har AP7 Aktiefond haft en risk på 14,7 procent medan AP7 Räntefond haft en risk på 0,9 procent, enligt Pensionsmyndigheten, vilket gör att de betecknas som medelrisk respektive mycket låg risk.

Om du får en stund över, kolla in Såfa-guiden och kom gärna och chilla med oss på lördag, 1 juni under Stockholm Marathon. Då bjuder vi på soffpotatischips och de bekvämaste platserna med utsikt över alla som springer.

Såfa-guiden 20130527

Louise Svensson