Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Säkrare fondbyten i PPM-systemet

Från och med den 20 februari 2014 kommer det inte att vara möjligt att göra fondbyten med sin personliga kod i Premiepensionssystemet. Anledningen är att Pensionsmyndigheten vill höja säkerheten för pensionsspararna. Det innebär att förvaltningsföretag inte längre kommer att kunna genomföra byten åt sina kunder, dock kvarstår möjligheten att komma med rekommendationer.

I somras stod det klart att företaget Positiv Pension sålt hela din kundstock till ett annat förvaltningsföretag. Utan sina 25 000 sparares vetskap flyttades spararnas pengar från en fond till en annan.

Sedan den händelsen har premiepensionsspararnas konsumentskydd gentemot PPM-rådgivarna varit omdiskuterat. Med tanke på att Positiv Pension skapade upprördhet och oro hos sparare är det helt rätt att säkerheten höjs när transaktioner är inblandade. Det kommer att försvåra för oseriösa aktörer att i försättningen agera på detta sätt. I praktiken blir det omöjligt att göra byten åt andra i stor mängd med e-legitimation.

Pensionsmyndigheten uppmanar alla som är kund hos ett förvaltningsföretag att fundera på hur de vill sköta sin premiepension i fortsättningen. De menar att det oftast är en bättre affär att välja själv, än att betala ett företag som väljer, eller att betala för rådgivning. Det är inte svårt att ta hand om sin premiepension själv och om du inte vill välja så placeras dina pengar i AP7 Såfa, som gått bättre än snittet av de privata fonderna och har en låg avgift.  

Åtgärden att höja säkerheten för pensionsspararna är som jag ser det helt i linje med att utveckla PPM-systemet till det bättre och minimera att systemet ”missbrukas” på ett sätt som får oroande konsekvenser för spararna.

 Pinkoden kommer fortsatt att fungera när du vill logga in på ”Dina pensionssidor” och få en överblick av den allmänna pensionen, inte heller påverkas fondbyte med blankett. Men vill du göra ett fondbyte online behöver du logga in med e-legitimation eller Mobilt Bank-id, vilket du beställer via din bank eller Telia.

Louise Svensson