Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Ska du gå i pension? Så här ansöker du

Vi får ofta frågor om hur man ska gå tillväga när det är dags att ansöka om pension. I förra veckan skrev vi hur du ska göra för att förbereda dig inför pensionen, men nu tänkte vi gå igenom några steg för hur du ska göra.

1) Så ansöker du om allmän pension

När du ska ansöka om din allmänna pension ska du vända dig till Pensionsmyndigheten. Du kan tidigast börja ta ut din allmänna pension när du är 62 år. Sök senast tre månader innan du ska ha pengarna utbetalda. Det finns flera sätt att gå tillväga. Du kan ansöka med e-legitimation, beställa blankett på telefon eller besöka ett servicekontor i närheten där du bor.

Saker som är bra att ha koll på är att du kan minska handlingstiden om du är noggrann och besvarar samtliga frågor istället för att behöva komplettera med information i efterhand. Ta ställning till hur mycket du vill ta ut varje månad. Helt belopp, eller halvt belopp till exempel. Du kanske bara vill ta ut din premiepension eller en del av den.

Om du får pension från ett annat land ska du uppge det. Pensionsmyndigheten hjälper till att ansöka om så krävs.

Men det bästa av allt är att du får pensionärsrabatt på väldigt många saker, så missa inte att ansöka om intyg på Pensionsmyndigheten.

Du som fyllt 65 år behöver bara visa upp giltig legitimation för de företag och organisationer som har pensionärsrabatt så att de kan se att du fyllt 65 år. Då behöver du inget intyg. Är du däremot under 65 men har valt att gå i pension är det bra med ett intyg som bevisar att du är pensionär. Intyget gäller inte om du endast tar ut din tjänstepension.

2) Så ansöker du om tjänstepension

Tjänstepension betalas för det mesta ut från 65 års ålder om du inte säger till att du vill ha det på något annat sätt.

Kommun och landsting brukar betala ut från 67 år om du inte själv hör av dig och bestämmer något annat. Bolagen brukar skicka ut information cirka ett halvår innan det är dags. Spara den informationen.

Viktigt är att ta reda på var din tjänstepension finns. I Uttagsplaneraren ser du en lista över de bolag som förvaltar din tjänstepension. Du ser vilka belopp som finns sparade och hur din tjänstepension påverkas om du till exempel ändrar uttagstid. I listan får du sedan hjälp att ansöka om pensionen hos respektive bolag.

Vill du göra ändringar i din tjänstepensionen, ska du höra av dig till det bolag där du har dina pengar. Till exempel om du vill ta ut före eller efter 65 år.

Inga frågor är för jobbiga, utan när du ringer för att ändra din uttagsstid ska du även passa på att kolla hur mycket pengar du får ut om du väljer att ändra din uttagsstid.

Pensionsbolaget kan besvara alla frågor du har kring din  tjänstepension.

LÄS MER OM HUR DU PREPPAR INFÖR DIN PENSION  HÄR!