Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Spaning bland träningstrender

American College of Sports Medicine (ACSM) har för åttonde året i rad sammanställt en trendlista över de mest populära träningsformerna. För 2014 är det följande som gäller:

Högintensiv intervallträning
Träning med egen kroppsvikt
Utbildning för professionella träningsexperter
Styrketräning
Konditionsträning och viktminskning
Personlig träning
Träningsprogram för äldre
Funktionell träning
Personlig träning i mindre grupper
Yoga

Sofia Sjöström som är certifierad kost och träningskonsult och driver bloggen PT-Fia tror starkt att personlig träning i mindre grupper är på fram marsch under 2014. Allt fler har börjat se värdet med en PT men tycker att det är dyrt. Därför väljer man att gå ihop i en mindre grupp och dela på kostnaden.

En liten spaning är att löpning inte finns med på listan. Förra året kom i alla fall ”Indoor running” på en åttonde plats men i år finns inte löpning med alls bland träningsformerna. Är löparboomen över?

marathon_AP7

Kanske är det för tråkigt att springa eller jogga och rent av lite omodernt med tanke på att vi enligt ACSM faller för träning med specialinriktade aktiviteter. Vi vill att vår träning ska vara mer lättillgänglig och kännas spännande. Löpning är väl i och för sig det mest lättillgängliga man kan tänka sig men kanske inte så spännande. Känslan är att löpning inte blir lika hett under året som den varit den senaste tiden.

Vad som däremot är hett år efter år så här i januari är träning, oavsett vilken träningsform man utövar. Nyårslöftena ska infrias – grötmagen ska bort, en hälsosammare livsstil ska till, bättre kondition ska fixas etcetera.  

Men det måste vara kul med träning om det ska ge något resultat. Och det är väl tur att det finns ett så stort utbud att välja på. Det gäller bara att hitta den form som passar en själv bäst, både kroppsligt men även praktiskt. Det får inte bli ett jobbigt moment. Det ska vara en del av vardagen, en livsstil man kan leva med. Det gör det enklare och roligare att komma iväg, oavsett om det är till gymmet, karaten eller ut i löparspåret.

Trevlig helg!

Louise Svensson