Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

ap7se

Spara inte löpningen till fredag

Är du en av de som tycker att en löptur känns bra innan du släpper loss fredagsmyset? Dags att tänka om. Möjligen bränner du några kalorier innan du börjar svulla, men i övrigt missar du löpningens positiva effekter om du följer upp med en sexpack öl och en påse chips.

Måndag är en mycket bättre dag att springa på. Du blir nämligen smartare av löpning. Inte så att du på något magiskt sätt ”laddar ned” ny kunskap, du måste fortfarande lära in det du är intresserad av, men springandet förbättrar minne och kognitiva förmågor.

Löpningen hjälper dig att utveckla nya hjärnceller genom något som kallas neurogenes (eng. adult hippocampal neurogenesis, AHN). Det är egentligen en process som är störst under fosterutvecklingen, men nu visar forskningen att det går att påverka i vuxen ålder genom långdistanslöpning.

Personligen tycker jag att ett lite längre löppass ger den tydligaste mentala effekten, men antagligen går cykling och simning lika bra, om man föredrar det. Högintensiv träning (HIT) funkar mindre bra, enligt forskarna.

Our results confirm that sustained aerobic exercise is key in improving AHN.

Vissa förklaringar går ut på att den mentala effekten har ett evolutionärt värde, till exempel i samband med ”uthållighetsjakt”. Resonemanget är då ungefär att människan sedan tidernas begynnelse framgångsrikt har jagat djur, tack vare sin överlägsna fömåga att springa länge. Men om du förföljer ett djur i flera timmar kan det hända att du springer bort dig. I det läget skulle förstärkta mentala förmågor öka dina chanser att hitta hem igen, och därmed att överleva.

Styrketräningen gör dig däremot inte smartare. Det skulle på så sätt kunna passa bättre på fredag eftermiddag. Tyvärr är det inte heller särskilt lyckat att träna styrka om du har druckit eller ska dricka alkohol. Hormonerna som ger muskeltillväxt påverkas rejält av en blöt kväll.

Då är faktiskt en lätt springtur bättre på lördagen. Eventuellt kan det behövas lite nya hjärnceller också…

Trevlig helg!

Johan Florén