Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Svar på pensionsfrågor

I stora vänthallen på Stockholms central möts jag av ett energifyllt gäng från Pensionsmyndigheten som sedan klockan sju i morse har svarat på sparares frågor om pension.

Två duktiga informatörer hjälper mig att svara på mina frågor och visar samtidigt de verktyg som finns att tillgå via Premiepensionsmyndighetens webbsida och minpension.se.

pensionsmyndigheten informatörer

Hur mycket påverkar avgiften mitt premiepensionskapital om jag jämför en fond som tar 0,15 % med en som har 1,5 % i förvaltningsavgift?
Här tar vi hjälp av räknesnurran som finns på Pensionsmyndighetens webbsida Avgiften sänker din pension.

Vi skriver in en förvaltningsavgift på 0,15 procent och det visar sig att den sänker pensionen med 6 procent under spartiden 40 år.

När vi knappar in en förvaltningsavgift på 1,5 procent så sänks pensionen med hela 45 procent under samma spartid.

Avgiften är med andra ord viktig och påverkar pensionskapitalet rejält under lång tid. Det är viktigt att tänka på och ta hänsyn till!

Hur påverkas min totala pension om jag får en genomsnittlig avkastning jämfört med om jag skulle få en riktigt bra avkastning på min premiepension?
För att besvara frågan går vi in via minpension.se och hittar i prognosverktyget på en fiktiv person, som representerar en medelpensionär. Den genomsnittliga årliga avkastningen på premiepensionen sätts till 2,10 procent. Enligt prognosverktyget ger det en premiepension på 2 200kr i månaden.

En bra årlig avkastning på premiepensionen är enligt Pensionsmyndigheten 6-7 procent så nu höjer vi den årliga avkastningen på premiepensionen till 7 procent, vilket ger en premiepension på 4 100 kronor i månaden.

Den totala pensionen påverkas alltså med 1 900 kronor mer att leva på i månaden om jag har en årlig avkastning på 7 procent jämfört med en årlig avkastning på 2,1 procent.

Som vi tidigare bloggat om på Förvalt kan tilläggas att låg risk inte går att förena med hög avkastning, däremot finns det ett historiskt samband mellan högre risk och större avkastning över långa tidsperioder. Därför kan det vara bra att ta en högre risk i unga år, när man har långt kvar till pension.

Vilken är den vanligaste frågan som Pensionsmyndigheten får från pensionssparare?
Här kommer svaret spontant från Pensionsmyndigheten.

”Den absolut vanligaste frågan är, när har jag råd att gå i pension? Vårt svar till spararen brukar vara att de ska fråga sig själva, vad vill jag göra som pensionär och vad vill jag att pengarna ska räcka till?

Vad får jag i pension

Tack Pensionsmyndigheten för bra svar!

Louise Svensson