Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Sverige och Myllymäki bäst i Europa

Skandinavien dominerade gårdagens Bocuse d’Or Europe. Sverige med Tommy Myllymäki vann kock-EM. Tvåa kom Kenneth Hanse från Danmark och på tredje plats Örjan Johannessen från Norge, då finalen avgjordes i samband med GastroNord på Stockholmsmässan.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=YUuXK3z7fUM]

 

Det är kul att det går så bra för Skandinavien! Nyligen utsågs den danska restaurangen Noma för fjärde gången till världens bästa restaurang, VÄRLDENS BÄSTA. Och Sverige har två restauranger med i toppen på världsrankingen, Fäviken i Järpen och Restaurant Frantzén i Stockholm. Listan över internationellt erkända svenska kockar är lång med bland andra Marcus Samuelsson och Jacob Holmström (Gastrologik), liksom listan över framgångsrika duktiga tv-kockar med mat-Tina och kock-Niklas (Niklas Ekstedt) och Leif Mannerström.

Är det duktiga producenter och fina råvaror som är nyckeln till framgång? Det vill säga höga kvalitetskrav när det gäller djurhållning, bra miljö och ekologiskt tänk. Ja, det borde ju vara det. Kanske i kombination med skickliga kockar, den svenska matkulturen och ett genuint matlagningsintresse som går i arv.

I dag är kockyrket ett statusjobb där det går att tjäna bra med pengar, och inte bara inom restaurangbranschen. Tevetablån erbjuder fem, sex matlagningsprogram i veckan med olika format och med kända eller mindre kända kockar. Ett av de senaste formaten är Sveriges Yngsta Mästerkock med 8-12 åringar som tycks ha ett genuint matlagningsintresse och är jätteduktiga på att laga mat.

Vi säger grattis Sverige, och Skandinavien. Varför åka till Frankrike för att njuta av det fina köket, när det räcker med Fällviken. Den som vill komma närmare kontinenten kan ta tåget till Köpenhamn.

Trevlig helg!