Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Ta makten över din pension

Igår kväll höll Fredrika Bremer förbundet för andra året sitt event BRA Pension på Rival i Stockholm. BRA Pension är Sveriges största opinionssatsning för jämställda pensioner.

Jämställdhetsminister Maria Arnholm öppnade tillställningen och konstaterade att steg i rätt riktning tas men det finns massor kvar att göra för jämställdheten.

Monica Petersson från Pensionsmyndigheten pratade utifrån en livslinje och gjorde publiken uppmärksamma på vad som påverkar pensionen genom livet. Hon var tydlig med vad vi själva kan föra för att se till att vår pension blir BRA, nämligen:

  • Arbeta vitt och betala skatt
  • Arbeta heltid och ta ut lön
  • Se till att du har tjänstepension

Hon uppmanade även de som av olika anledningar inte arbetar heltid att se till att bli kompenserad här och nu för att få en bättre pension. Det kan vara genom privat pensionssparande eller genom att partnern för över sin premiepension.

Pensionsexperterna Birgitta Piper och Annika Creutzer, som senare deltog i paneldebatten, nickade instämmande med Monicas budskap.

BP_29
Birgitta konstaterade att det är svårt att välja sparformer för pensionen. Fond- och pensionslösningar är i händerna på partiska och ibland giriga rådgivare. Hon uppmanade att se över avgifterna vi betalar för vårt pensionssparande. För den som inte vill välja finns det bra förvalsalternativ var budskapet.

Alla deltagare fick Annika Creutzers nya bok, Ta makten över din pension. En liten handbok som bygger på en rad fällor vi lätt hamnar i genom livet, som på sikt påverkar vår pension. Hon lyfte deltidsfällan och menade att det är föräldraledigheten som är nyckeln. Det vanligaste scenariot är att det är kvinnan som tar ut mest föräldraledighet, något som i ett senare skede naturligtvis påverkar pensionen negativt.

Det är en vanlig föreställning att familjen får mindre pengar att röra sig med om mannen är hemma med barn i och med att det är mannen som i de flesta familjer tjänar mest. Det är oftast fel! Något som Annika styrker med ett räkneexempel i sin bok.

En givande kväll som även bjöd på trevliga och humoristiska inslag i form av skön sång från Joel Alme och standup med Zinat Pirzadeh.