Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Tre av tio planerar att jobba längre än 65 år

Just nu  skickar Pensionsmyndigheten ut de orange kuverten. Då kan det vara läge att se över hur stor pensionen är samt hur stor den kommer att bli vid olika pensionsåldrar. Något som kan vara extra aktuellt nu när Pensionsmyndigheten gjort en undersökning på med hjälp av demoskop som visar att 31 procent planerar att jobba några år extra för att utöka sin pension. 

– Att ta ut pensionen senare är ett av de viktigaste val vi som individer kan göra för att höja vår egen pension. Många känner inte till hur stor betydelse det har för pensionens storlek att vänta med att ta ut pensionen i några år, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Pensionsmyndigheten frågade ett urval på 1001 pensionssparare över hela Sverige hur de gör för att förbättra sin ekonomi som pensionärer. Och det visar sig att tre av tio planerar att arbeta att par år extra innan de tar ut pensionen.

 

– I dag lever vi nästan tre år längre än när dagens pensionssystem infördes på 90-talet, men den genomsnittliga pensionsåldern har varit i stort sett konstant. Det innebär att den totala pensionssumman måste fördelas på fler år än tidigare, vilket ger en lägre pension per månad, säger Agneta Claesson.

Saken är den att det räcker att man jobbar ett år extra efter 65 för att man ska öka på sin pension med ett par tusen per månad före skatt, livet ut. Men om man till exempel klarar av att jobba ända till 69 år kan man öka på pensionen med hela 32 procent.

 

Just nu får alla svenskar sina orange kuvert i brevlådorna, fysiskt som digitalt. Det ger en god översikt och information av hur mycket som hittills tjänats in till den allmänna pensionen (inkomst- och premiepensionen.) Logga in på Pensionsmyndigheten och få en bild av hela din kommande pension, inklusive tjänstepension, och tips om hur du påverka din pension.

Detta påverkar din pension

  1. Din pension påverkas främst av vad du tjänar genom hela livet, om du har tjänstepension och vid vilken ålder du väljer att börja ta ut din pension.
  2. Den allmänna pensionen administreras av Pensionsmyndigheten. Den allmänna pensionen består av inkomstpension och premiepension som båda grundas på dina inkomster.
  3. De flesta får också en tjänstepension från sin arbetsgivare. Har du haft flera olika arbetsgivare kan du ha tjänstepension från olika tjänstepensionsbolag.
  4. För de allra flesta blir pensionen högre ju senare de väljer att börja ta ut pensionen. Ett års extra arbete efter 65 års ålder ger dig som snart ska ta ut din pension mellan 1 400 och 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut.
  5. Logga in på pensionsmyndigheten.se och se vad du kan få i total pension per månad vid olika pensionsåldrar.

KÄLLA: Pensionsmyndigheten