Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: iStock

Maria Schultz

Tricket som optimerar uttaget av tjänstepensionerna

Att planera för pensionen kan vara svårt. Hur länge kommer du att vara frisk och pigg – och när kommer behovet av pengar vara störst? Det finns ett enkelt trick som ökar flexibiliteten i uttaget av tjänstepensionen.

Börjar du ta ut din tjänstepension går det i de allra flesta fall inte att senare förändra takten i utbetalningen. Däremot har du alla möjligheter att själv styra hur lång tid du vill ta ut tjänstepensionen på – innan du påbörjat utbetalningen. Därför kan det vara bra att tänka igenom och planera ett smart upplägg i god tid innan pensionering.

Andreas Runnemo, oberoende skribent och rådgivare på Småspararguiden.

– Ett sätt att öka flexibiliteten är att ta ut en del av dina tjänstepensioner snabbt, och helt vänta med någon eller några andra. På det sättet ökar du flexibiliteten och dina valmöjligheter, säger Andreas Runnemo, oberoende skribent och rådgivare på Småspararguiden.

Förutsättningarna kan förändras

De flesta som närmar sig pensionen föredrar att få ut lite mer pengar i början. Då är sannolikheten större att du fortfarande är pigg och mer sugen på att exempelvis resa eller fixa med saker i hemmet. Därför är det viktigt att inte vänta för länge med att ta ut din pension, då är risken att du får onödigt mycket pengar i slutet när du ändå inte längre har samma nytta av dom.

– Det viktigaste är att få till en uttagsplan som fördelar pengarna på ett bra sätt över livet, men kan du få till en bra fördelning trots att du väntar med att ta ut någon eller några pensioner är det en bonus. Mycket kan hända under vägen. Har du otur drabbas du av någon sjukdom som gör att du tidigt vet att du inte har så många år kvar i livet. Då är det bra att ha flexibiliteten som gör att du kan öka takten i utbetalningarna av tjänstepensionen, säger Andreas Runnemo.

Pensionspusslet

Pensionen består av många pusselbitar. För att få till en bra helhetslösning som passar just din situation kan det vara bra att följa några enkla steg. Andreas Runnemo ger rådet att testa att lägga pensionspusslet i följande ordning:

 

  1. Börja med att ta ut den allmänna pensionen direkt på full fart.
  2. Ta ut din största tjänstepension på 20 år, eller livsvarigt uttag.
  3. Ta ut din nästa största tjänstepension på fem år.
  4. Spara din tredje största tjänstepension och tänk att du ska börja ta ut den efter fem år med en utbetalningstid om fem år.
  5. Lägg till återstående tjänstepensioner och experimentera dig fram genom att ändra på någon i taget.

– Den här strategin fungerar rätt bra för ungefär hälften av alla blivande pensionärer. Vi har alla väldigt olika förutsättningar. Vissa har bara en tjänstepension medan andra kan ha över 20 stycken och då får man såklart anpassa sin uttagsplan så att den blir optimal i din situation, säger Andreas Runnemo.

Uttagsplanen – eller pusslet – går att göra på egen hand när du loggar in på sajten minpension.se. När du har lagt pusslet i planeringsverktyget är det viktigt att kontakta de pensionsbolag som du tänkt skjuta upp pensionsutbetalningen hos för att stämma av att det är möjligt.

– När du skjuter upp uttaget av en tjänstepension kan det vara bra att sätta ett datum lite längre fram än när du tror att du kommer vilja börja ta ut pensionen. Det går alltid att tidigarelägga uttaget. Men missar du att skjuta upp och pensionen börjar betalas ut så går det inte att backa bandet och ändra, säger Andreas Runnemo.