Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Vad behöver jag göra för att få ut min allmänna pension?

Vi får ofta samtal från sparare som är redo att gå i pension och som undrat vad de behöver göra för att få ut sin pension?

För att börja ta ut den allmänna pensionen behöver man ansöka om att ta ut den. Det gör man via Pensionsmyndigheten, helst två månader innan man vill ha den utbetald.

Antingen kan man fylla i pensionsansökan direkt på Pensionsmyndighetens webbplats, där man loggar in med e-legitimation för att använda tjänsten, eller skriva ut en blankett för pensionsansökan via pensionsmyndighetens hemsida, fylla i den och sedan skicka in den till Pensionsmyndigheten.

Det vanligaste bland dem som tar ut sin pension i dag är att de har kvar premiepensionen i en fondförsäkring. En fondförsäkring innebär att pengarna står kvar i fonder och att premiepensionens storlek varierar på grund av fondernas värdeförändring. Nivån på utbetalningen bestäms på värdet av fonden i december varje år.

Ett annat alternativ är att byta till en traditionell försäkring. Med en traditionell försäkring får man ett garanterat belopp varje månad så länge man lever. Premiepension består då av ett garanterat belopp samt ett eventuellt tilläggsbelopp om förvaltningen går bra. I september 2012 var återbäringsräntan 5 procent.

Via pensionsmyndigheten finns en bra checklista inför pension som tar upp vad du bör tänka igenom innan och som ger bra vägledning.

Louise Svensson