Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Vad behöver jag göra för att få ut min allmänna pension?

Vi får ofta samtal från sparare som är redo att gå i pension och som undrat vad de behöver göra för att få ut sin pension?

För att börja ta ut den allmänna pensionen behöver man ansöka om att ta ut den. Det gör man via Pensionsmyndigheten, helst två månader innan man vill ha den utbetald.

Antingen kan man fylla i pensionsansökan direkt på Pensionsmyndighetens webbplats, där man loggar in med e-legitimation för att använda tjänsten, eller skriva ut en blankett för pensionsansökan via pensionsmyndighetens hemsida, fylla i den och sedan skicka in den till Pensionsmyndigheten.

Det vanligaste bland dem som tar ut sin pension i dag är att de har kvar premiepensionen i en fondförsäkring. En fondförsäkring innebär att pengarna står kvar i fonder och att premiepensionens storlek varierar på grund av fondernas värdeförändring. Nivån på utbetalningen bestäms på värdet av fonden i december varje år.

Ett annat alternativ är att byta till en traditionell försäkring. Med en traditionell försäkring får man ett garanterat belopp varje månad så länge man lever. Premiepension består då av ett garanterat belopp samt ett eventuellt tilläggsbelopp om förvaltningen går bra. I september 2012 var återbäringsräntan 5 procent.

Via pensionsmyndigheten finns en bra checklista inför pension som tar upp vad du bör tänka igenom innan och som ger bra vägledning.

Louise Svensson

Senaste nytt


Marknaden kan vara en bra klimattjänare


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.


Gig-ekonomin - kan bli en pensionsfälla

För många är Gig-ekonomin synonymt med frihet. Men vad få vet är att det kan få ödesdigra konsekvenser. Därför har Förvalt intervjuat Pensionsmyndigheten om vad som gäller.


Hur lurar man hjärnan att spara smart?

Livet är fyllt av frestelser och direkta belöningar. Lär dig att undvika de tankefällor som finns inbyggda i våra hjärnor och fatta finansiella, smarta beslut.