Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Vad händer med min premiepension när jag dör?

Igår skrev vi om efterlevandeskydd och om att ett tillval av skyddet ger lägre pension. En närliggande fråga är vad som händer med de sparade pengarna om man skulle dö i förtid och inte har efterlevandeskydd?

I premiepensionssystemet får spararna ta del av så kallade arvsvinster. Det är pengar från andra sparare som dött. Omvänt fördelas dina återstående pensionspengar till övriga i pensionssystemet när du dör, om du inte tecknat något efterlevandeskydd.

I samband med att du ansöker om att börja ta ut din premiepension är det möjligt att teckna efterlevandeskydd hos Pensionsmyndigheten. Väljer du att ha efterlevandeskydd blir pensionen lägre eftersom den då förväntas betalas ut under längre tid.

Om du valt att teckna ett efterlevandeskydd kan du inte ångra dig. Dock upphör skyddet om du skiljer dig eller om samboförhållandet eller partnerskapet upphör, vilket du måste anmäla till Pensionsmyndigheten så att de kan räkna om din premiepension.

Här är en bra länk till mer information om efterlevandeskydd för premiepensionen och vad skyddet innebär för dig och din partner.

Louise Svensson