Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Vad händer med min premiepension när jag dör?

Igår skrev vi om efterlevandeskydd och om att ett tillval av skyddet ger lägre pension. En närliggande fråga är vad som händer med de sparade pengarna om man skulle dö i förtid och inte har efterlevandeskydd?

I premiepensionssystemet får spararna ta del av så kallade arvsvinster. Det är pengar från andra sparare som dött. Omvänt fördelas dina återstående pensionspengar till övriga i pensionssystemet när du dör, om du inte tecknat något efterlevandeskydd.

I samband med att du ansöker om att börja ta ut din premiepension är det möjligt att teckna efterlevandeskydd hos Pensionsmyndigheten. Väljer du att ha efterlevandeskydd blir pensionen lägre eftersom den då förväntas betalas ut under längre tid.

Om du valt att teckna ett efterlevandeskydd kan du inte ångra dig. Dock upphör skyddet om du skiljer dig eller om samboförhållandet eller partnerskapet upphör, vilket du måste anmäla till Pensionsmyndigheten så att de kan räkna om din premiepension.

Här är en bra länk till mer information om efterlevandeskydd för premiepensionen och vad skyddet innebär för dig och din partner.

Louise Svensson

Senaste nytt


Marknaden kan vara en bra klimattjänare


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.


Gig-ekonomin - kan bli en pensionsfälla

För många är Gig-ekonomin synonymt med frihet. Men vad få vet är att det kan få ödesdigra konsekvenser. Därför har Förvalt intervjuat Pensionsmyndigheten om vad som gäller.


Hur lurar man hjärnan att spara smart?

Livet är fyllt av frestelser och direkta belöningar. Lär dig att undvika de tankefällor som finns inbyggda i våra hjärnor och fatta finansiella, smarta beslut.