Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Väl godkänt Hallå Konsument!

I slutet av förra sommaren skrev vi om en rad förändringar på finansmarknaden i konsumentens favör. Bland annat lyfte vi tjänsten Hallå konsument, som nu är lanserad sedan ett par veckor tillbaka.

Den som vill ha vägledning kan via webbplatsen maila, chatta, skriva brev eller ringa. Tjänsten drivs av Konsumentverket i nära samverkan med tolv myndigheter, fyra konsumentbyråer och kommunernas konsumentverksamhet.

I tjänsten är den tidigare oberoende vägledningen som tillhandahållits ihop länkad och tar ett helhetsgrepp om ett stort antal konsumentfrågor, bland annat pensionsfrågor och andra finansmarknadsfrågor.

Chatten är öppen från klockan nio på morgonen till klockan fem på eftermiddagen. Just nu är väntetiden tre minuter.

Jag passar på att testa för att se om den håller måttet. Jag går in på chatten och hälsas välkommen samt får meddelandet att jag har plats nummer två i kön.

Efter ganska precis tre minuter, närmare bestämt 3,16, får jag ett meddelande av Anna som frågar vad hon kan hjälpa mig med och jag ställer frågan,

Vad händer med min premiepension om jag dör i förtid, dvs. innan jag börjat ta ut någon premiepension?

Det första svaret jag får är länkar som leder till Konsumenternas Bankbyrå och Pensionsmyndighetens första sidor. Jag nöjer mig inte riktigt med länkarna som svar utan frågar om hon kan hjälpa mig med ett rakt svar då jag inte har tid att kolla igenom sajterna hon länkar till.

Då skriver Anna,

”Kort kan man väl säga att om du inte har tecknat efterlevandeskydd hos Pensionsmyndigheten så går pengarna till andra sparare. Följ länken så behöver du inte leta upp svaret själv på pensionsmyndigheten: http://www.pensionsmyndigheten.se/Efterlevandeskydd.html

Tiden det hela tar från det att jag gått in på chatten, väntat i tre minuter och ställt min fråga tills dess att jag har ett bra svar är åtta minuter – bra där Hallå konsument på chatt!

 

Vi har tidigare bloggat om vad som händer med premiepensionen när man dör, så här skrev vi.