Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Ara Mustafa, Amelia Adamo, Mohammed Salih, Moa Herngren och Alexander Norén om hur de pratar med barnen om pension. Foto: Privat, Anna-Lena Ahlström, Janne Danielsson/SVT

Maria Schultz

Vilket är ditt viktigaste råd till barn om pension?

Hur ska man egentligen planera för sin ekonomi? Och vilka råd ska man ge sina egna barn – eller andras? Vi frågade fem kända ansikten om hur de har gjort.

Ara Mustafa, 27, investeringscoach på Nordnet:

Ara Mustafa, 27, investeringscoach på Nordnet.

Vilket är ditt viktigaste råd till barn och unga om pension? 

– Våga ta risk i pensionen. Inte korkad risk, du ska inte gambla bort den. Men undvik räntefonder och sikta snarare på hundra procent i aktiefonder. Kan också välja mer nischade fonder mot till exempel tillväxtmarknads-, teknik- eller läkemedelsfonder. För dem med gig-jobb så bör man vara försiktig. Det kan låta bra med hög lön, men avsättningar till tjänstepensionen är sjukt viktigt.

Hur tänker du kring ditt eget pensionssparande?

– Jag är ung, så jag kör väldigt aggressivt och offensivt. Jag har mycket tid kvar till pensionen och har därför mycket risk och hög förväntad avkastning. En av mina pensionsfonder är ju AP7 Såfa. Det roliga är att folk kanske inte tänker på det, men för oss unga är det en aktiefond med hävstång – är hypermycket risk och sätter väl tonen för hur man som ung ska tänka själv kring pensionen. Utöver AP7 Såfa så har jag en del mot Frontier-marknader, läkemedel och annat jag tror har en ljus framtid på lång sikt.

Amelia Adamo, 76, tidningsdrottning:

Amelia Adamo, 76, tidningsdrottning.

Vilket är ditt viktigaste pensionsråd till dina barn?

– Spara. Utan pengar blir pensionärslivet sämre. Du får massor av tid att uppfylla drömmar – men de brukar kosta. 

Hur tänker du kring ditt eget pensionssparande?
– Jag är så oerhört glad över mitt pensionssparande. Det har blivit min guldkant. Jag har råd att resa med familj och barnbarn, till exempel. Mitt extra sparande började sent, i 45-årsåldern, men när jag fick råd att lägga undan privat då gjorde jag det istället för att spendera. Den glädjen tar jag ut nu.

Mohammed Salih, 30, sparekonom på Fundler med drygt 81 000 följare på @mohammedsvagtillmiljonen:

Mohammed Salih, 30, sparekonom på Fundler.

Vilket är ditt viktigaste råd till dina barn om pension?

– Nu är min dotter tre år och tvillinggrabbarna föds i juni, men så fort de börjar förstå ekonomi och pengar kommer jag att börja tjata om allt kring sparande, i synnerhet pension som inte många pratar om. Att börja spara privat till pensionen tidigt, ju tidigare desto bättre. Tiden går så oerhört fort och vips så är pensionen runt hörnet. Utöver att börja tidigt så bör man se till att ha gedigna kunskaper kring hur pensionssystemet är uppbyggt och vad som förväntas av den enskilde, säger Mohammed och fortsätter:
– Pensionsåldern skjuts hela tiden framåt och vill man inte jobba tills man är 70-75 när de ska gå i pension måste man ta större ansvar själv. Sist men inte minst, att de ska jobba på arbetsplatser med tjänstepension! Tjänstepensionen utgör ungefär en fjärdedel av den totala pensionen för en genomsnittlig pensionär och har man inte tjänstepension blir det väldigt tufft när pensionsdagarna är ett faktum.

Hur tänker du kring ditt eget pensionssparande? Hur gör du?
Mitt övergripande mål är att skapa en stabil och flexibel ekonomisk framtid för mig själv. För att nå dit har jag lagt stor vikt vid att investera en betydande del av min lön i aktier och fondportföljer på egen hand. Jag ser det som ett viktigt steg mot att bygga en tillräcklig buffert och säkerhet för framtiden, säger Mohammed och fortsätter: 

– När det kommer till min tjänstepension har jag valt att aktivt ta ansvar och göra medvetna val. Med mina nuvarande antal år kvar till pensionen har jag valt att satsa på hög aktieexponering. Detta innebär att jag har tagit ett visst risktagande för att maximera avkastningen, vilket i sin tur kommer att öka mina möjligheter till en stabil och flexibel pension. I den valbara delen av det allmänna pensionssystemet, premiepensionen, har jag valt att investera fullt ut i soffliggarfonden, AP7 Såfa. Ett sådant val har ur ett historiskt perspektiv visat sig vara ett av de mer fördelaktiga alternativen på marknaden.

 – Genom att aktivt ta ansvar för mina egna investeringar och fatta beslut baserade på mina långsiktiga mål, känner jag mig trygg och förhoppningsfull inför framtiden. Jag vet att det inte finns några garantier på marknaden, men jag är övertygad om att mina investeringsval är välgrundade och kommer att leda till en stabil och flexibel ekonomisk framtid.

Moa Herngren, 54, författare, manusförfattare och journalist: 

Moa Herngren har bland annat gett ut Skilsmässan (Norstedts, 2022). Foto: Anna-Lena Ahlström

Vilket är ditt viktigaste råd till dina barn om pension?

– Gör inte som jag, haha. Jag har haft många olika jobb som anställd men varit frilansare i större delen av mitt yrkesliv, därför har mitt pensionssparande varierat väldigt. När jag var mitt i livet handlade det mest om att få ihop vardagen och pensionen kändes väldigt långt borta och var ingenting jag prioriterade men allt går ju snabbare än vad man tror. Så mitt råd är att börja spara i tid och att det är en viktig punkt när man tar anställning.

Hur tänker du kring ditt eget pensionssparande? 

– Min tjänstepension är på grund av frilansandet inte så mycket att hurra för. Jag har ett privat pensionssparande sedan flera år tillbaka där jag försöker ta höjd för pensionen. Jag har även andra former av sparanden som jag hoppas kunna dryga ut pensionen med så småningom.

Alexander Norén, 47, ekonomijournalist, programledare och författare:

Alexander Norén, 47, ekonomijournalist, programledare och författare. Foto: Foto: Janne Danielsson/SVT

Vilket är ditt viktigaste råd till dina barn om pension?

Börja rulla snöbollen tidigt! ”Snöbollseffekten”, det vill säga ”ränta-på-ränta”-effekten är världens åttonde underverk. Hellre lite tidigt, än mycket sent. Du kommer tacka dig själv senare i livet. 

Hur tänker du kring ditt eget pensionssparande? Hur gör du?

– Jag sparar regelbundet i indexfond och amorterar. För att bättra på det som sparas till min pension genom att jag jobbar.