Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Alternativ till 100 procent Såfa

Här om dagen fick vi ett mail från en sparare som kände sig låst till sin nuvarande portfölj med 20 procent AP7 Såfa, eftersom det inte är möjligt att behålla en del av AP7 Såfa vid ett eventuellt fondbyte.

Anledningen till att det inte går att kombinera AP7 Såfa med andra fonder är att Såfa inte är en enskild fond, utan en fondportfölj med placeringar i olika underliggande fonder. Därför kan inte Såfa kombineras med andra fonder utan måste väljas till 100 procent. Såfa är särskilt utformad för de som inte vill vara aktiva och sätta ihop egna portföljer. 

Att sammanställningen av premiepensionsvalet i det orangea kuvertet kan bestå av 20 procent AP7 Såfa beror på att ett fondbolag av någon anledning avregistrerar en fond utan att ersätta den med ett alternativ. Det som sker då är att Pensionsmyndigheten placerar motsvarande andel av dina pengar i AP7 Såfa. Vid ett eventuellt fondbyte går det inte att behålla fördelningen med 20 procent Såfa.

Vad är då alternativet för den som i ett sådant läge känner sig låst till sin nuvarande portfölj men som ändå har intresse att sätta ihop sin egen portfölj och vill göra ett fondbyte?

Det som är möjligt är att istället välja någon av fonderna AP7 Aktiefond och/eller AP7 Räntefond, vilka är byggstensfonderna i AP7 Såfa. Då bestämmer spararen fördelningen själv och det är möjligt att kombinera dessa val med andra fonder.

Louise Svensson