Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Alternativ till 100 procent Såfa

Här om dagen fick vi ett mail från en sparare som kände sig låst till sin nuvarande portfölj med 20 procent AP7 Såfa, eftersom det inte är möjligt att behålla en del av AP7 Såfa vid ett eventuellt fondbyte.

Anledningen till att det inte går att kombinera AP7 Såfa med andra fonder är att Såfa inte är en enskild fond, utan en fondportfölj med placeringar i olika underliggande fonder. Därför kan inte Såfa kombineras med andra fonder utan måste väljas till 100 procent. Såfa är särskilt utformad för de som inte vill vara aktiva och sätta ihop egna portföljer. 

Att sammanställningen av premiepensionsvalet i det orangea kuvertet kan bestå av 20 procent AP7 Såfa beror på att ett fondbolag av någon anledning avregistrerar en fond utan att ersätta den med ett alternativ. Det som sker då är att Pensionsmyndigheten placerar motsvarande andel av dina pengar i AP7 Såfa. Vid ett eventuellt fondbyte går det inte att behålla fördelningen med 20 procent Såfa.

Vad är då alternativet för den som i ett sådant läge känner sig låst till sin nuvarande portfölj men som ändå har intresse att sätta ihop sin egen portfölj och vill göra ett fondbyte?

Det som är möjligt är att istället välja någon av fonderna AP7 Aktiefond och/eller AP7 Räntefond, vilka är byggstensfonderna i AP7 Såfa. Då bestämmer spararen fördelningen själv och det är möjligt att kombinera dessa val med andra fonder.

Louise Svensson

Senaste nytt


Marknaden kan vara en bra klimattjänare


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.


Gig-ekonomin - kan bli en pensionsfälla

För många är Gig-ekonomin synonymt med frihet. Men vad få vet är att det kan få ödesdigra konsekvenser. Därför har Förvalt intervjuat Pensionsmyndigheten om vad som gäller.


Hur lurar man hjärnan att spara smart?

Livet är fyllt av frestelser och direkta belöningar. Lär dig att undvika de tankefällor som finns inbyggda i våra hjärnor och fatta finansiella, smarta beslut.