Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: Mona Tootoonchinia/Pixabay

Maria Schultz

Ångrar du din löneväxling?

Att löneväxla en del av lönen i dag mot mer pension i framtiden är ett attraktivt alternativ för många höginkomsttagare. Men hur gör du om du ångrar dig och vill sluta löneväxla?

Saker händer i livet och plötsligt ser våra omständigheter helt annorlunda ut. Pandemier, sjukdomar – eller en efterlängtad föräldraledighet. Den löneväxling som var en så bra idé för några år sedan kanske inte längre känns helt klockren. Har du koll på hur du går tillväga om du ångrar löneväxlingen?

Så här funkar det: Har du en hög lön kan löneväxling ge skattefördelar. Din arbetsgivare betalar arbetsgivaravgifter baserade på din lön. Om en del av lönen istället sätts av för pension blir skattesatsen som arbetsgivaren betalar lägre. Det blir ungefär sex procent billigare för arbetsgivaren att sätta av pengar till pension. De extra sex procenten sätter många arbetsgivare då in till pensionen. Det blir mer pengar till dig och är kostnadsneutralt för arbetsgivaren.

En annan potentiell fördel är att din inkomstskatt minskar. Genom att vänta med att ta ut pengarna tills du har gått i pension är sannolikheten stor att du kanske bara behöver betala kommunal skatt eftersom du oftast har en lägre inkomst som pensionär.

Men det är viktigt att komma ihåg att du bara tjänar på löneväxlingen om din lön efter löneväxlingen överstiger taken för olika ersättningar och försäkringar. För att inte din allmänna pension, sjukpenning, föräldrapenning eller a-kassa ska påverkas gäller det att din lön efter löneväxlingen minst når upp till 8,07 inkomstbasbelopp. För 2020 innebär det en lön om 44 923 kronor per månad.

Viktigt med avtal

Hur går du då tillväga om du ångrar dig? 2020 har varit ett prövande år för många. Kanske har du blivit korttidspermitterad, varslad eller drabbats av långvarig sjukdom. Då är det läge att se över din situation och eventuellt pausa de extra pensionsinbetalningarna. När du slutar löneväxla får du behålla mer av din lön igen och pensionsinbetalningarna återgår till det belopp som tidigare sattes undan. Du kan inte ångra löneväxling retroaktivt, de pengar som är inbetalade till pensionen är låsta. Men du kan avsluta eller minska en pågående löneväxling här och nu.

Det är din arbetsgivare du ska prata med om du vill pausa eller bara minska en pågående löneväxling. De exakta villkoren för att avsluta en löneväxling varierar beroende på vad du har avtalat med din arbetsgivare. Men det är viktigt att inte glömma bort löneväxlingen när omständigheterna förändras. I värsta fall kan du bli återbetalningsskyldig om löneväxlingen pågår utan att någon lön faktiskt betalas ut.

När du löneväxlar är det viktigt att du har ett skriftligt avtal som bland annat reglerar hur ni går tillväga om löneväxlingen ska pausas eller avbrytas helt. Kolla igenom avtalet och se till att:

– du kan avbryta löneväxlingen med kort varsel

– det finns tydliga regler kring vad som gäller om du avbryter löneväxlingen

– framtida löneökningar ska beräknas på lönen före pensionsavdraget

– semesterersättning och exempelvis övertidsersättning beräknas på lönen före pensionsavdraget

 

LÄS MER:

Löneväxling: Hur bra är det egentligen?

Så påverkar korttidsjobbet din pension