Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Det visar sig att uppåt 40 procent av alla familjer i Sverige riskerar att förlora uppåt miljonen i sin intjänade tjänstepension om någon av föräldrarna skulle gå bort i förtid på grund av att man saknar efterlevandeskydd. Foto: iStock

Maria Schultz

Bättre försäkring på bilen än familjen

Har du tecknat återbetalningsskydd för din familj? Det visar sig att 40 procent av alla familjer i Sverige riskerar att förlora uppåt miljonen i sin intjänade tjänstepension om någon av föräldrarna skulle gå bort i förtid på grund av att man saknar efterlevandeskydd, det visar en undersökning från Länsförsäkringar.

Om du har familj är det viktigt att du tänker ett extra varv kring vart ditt pensionskapital ska hamna om du dör. Har du inte valt återbetalningsskydd riskerar du att förlora alla pengar. Återbetalningsskydd är detsamma som efterlevandeskydd och det ökar möjligheten för din partner och dina barn att till exempel bo kvar i den gemensamma bostaden, samt ge dem finansiell trygghet ifall du går bort i förtid.

 

 

Trifa Chire, pensionsekonom Länsförsäkringar.

– I många familjer är bilen faktiskt bättre försäkrad än vad familjen är, säger Trifa Chireh pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Tjänstepensionsavtalen ser olika ut, i en del avtal är återbetalningsskyddet automatiskt aktiverat, medan det i andra måste väljas till aktivt om man vill ha det. Många är omedvetna om att man kan göra det här valet, medan andra kanske tänker att pensionen blir lite mindre om kryssar för återbetalningsskyddet, men det är det definitivt värt om man har familj. En annan aspekt är att om man tar bort det och i ett senare skede vill ha det igen krävs det oftast en hälsoprövning för att få tillbaka det.

Det finns dock lite olika utgångsläge för hur du ska tänka och det hänger på hur din livssituation och vid vilken ålder du är i. Länsförsäkringars, Trifa Chire har listat några saker nedan:

  • 25–35 år: Du är i början av arbetslivet och har inte hunnit tjänat ihop ett stort tjänstepensionskapital och kanske ännu inte har någon familj att skydda. Då är det onödigt att betala för återbetalningskyddet. Ta bort skyddet och höj din pension.
  • 35–55 år: Om du har barn som bor hemma eller en partner du lever med bör du fundera på ett återbetalningskydd då det är nu behovet är som störst. Du som är närmare 35 än 55 kanske också ska fundera på någon form av livförsäkring kopplad till exempelvis lånebeloppet för bostaden.
  • 55–70 år: Det är nu pensionskapitalet kan uppgå till miljontals kronor som inte tillfaller din familj om du dör och saknar återbetalningskydd. Tänk på att du kan välja skydd på delar av ditt pensionssparande och ta bort på andra.
  • 70 år och uppåt: Nu är det dags att fundera på om du vill att tjänstepensionskapital ska öka genom att ta bort återbetalningsskyddet. Här är det din ekonomi och familjesituation som styr om du ska behålla det eller inte. Kontakta en pensionsrådgivare om du är osäker.

* Återbetalningsskydd innebär att det intjänade pensionskapital som finns kvar tillfaller familjen om man skulle avlida innan tjänstepensionen betalats ut.

* Utöver återbetalningsskydd finns även familjeskydd som ger familjen en extra ersättning förutom det intjänade om man skulle dö före pensionering. Det fungerar som en livförsäkring som betalas ut månadsvis under förutbestämd period.

LÄS ÄVEN: Har du skyddat familjens ekonomi om någon skulle dö?