Förlustaversion innebär i korthet att vi avskyr en förlust mycket mer än vad vi gläds åt en motsvarande vinst. Därför kan tankar på pensionen vara extra tuffa. Vi får ofta mindre pengar i pension än vi har haft som inkomst. Men det finns sätt att bli mer kompis med förlustaversionen.
Människor styrs av väldigt många olika saker och när det kommer till pensionen spelar framför allt två viktiga saker in: Vanor och tidspreferenser.
Det menar Richard Wahlund, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm:
– När det kommer till pensionering har en del positiva tidspreferenser – då är du väldigt mycket här och nu och har fokus på konsumtion i nuet. Med negativa tidspreferenser är du snarare fokuserad på framtiden, mer benägen att planera och har bättre insikter i din ekonomi.
Negativa tidspreferenser leder alltså till mer positiva ekonomiska vanor – att planera och tänka framåt.
– Människor med negativ tidspreferens har, trots namnet, större chans att vara förberedda inför pensioneringen. De har också lättare att spara mer, säger Richard.
Även om du drar åt andra hållet och inte har vanan att kolla upp saker och tänka framåt kan det vara värdefullt inför framtiden.
– Det handlar väldigt mycket om att få personer att gå in på Minpension och kolla upp hur prognosen för ens pension ser ut. Om du inte förstår det som står där – ring Pensionsmyndigheten! Försök att få saker förklarat för dig. Vitsen att göra det i förväg är att du då har tid att ställa in dig på en lägre inkomst. Om du ser att det kan bli svårt ekonomiskt – prata med någon som kan vägleda.
Pensionen innebär ofta mindre pengar. Och här kommer förlustaversionen alltså in. Vi tycker ofta att pensionen är dålig – just för att den är lägre än vad vår lön varit.
– Men vi har ofta även lägre kostnader som pensionärer. Om du vet hur mycket lägre din pension blir än din lön kan du i god tid försöka dra ned på dina kostnader och gärna öka ditt sparande. Betala av på lån och skaffa inte nya. Då har du en större buffert. Men jag vet, det är lättare sagt än gjort, säger Richard.
Förlustaversion finns hos alla människor. Det är en kognitiv bias – alltså ett skevt eller missvisande sätt att tänka.
– Det intressanta är också att när vi upplever en förlust tar vi också lättare större risker. Det skulle till exempel kunna stimulera att man spelar för att få in mer pengar, vilket inte är det bästa när pengarna minskar.
Richard ser möjligheter att istället jobba längre än till pensionsålder.
– Väldigt många i samhället är pigga idag och det kan vara vettigt att försöka – om man har möjligheten – att extraknäcka och fortsätta jobba i någon utsträckning. Det behövs folk på många ställen i samhället. Det är också en uppmaning till arbetsgivare: Se potentialen i all den kompetens som finns bland människor som nyligen gått i pension.
Richard tycker också att arbetsgivare har ett ansvar att informera om ekonomin inför pensionen:
– Ta upp frågan med dina anställda. För en diskussion – det gäller att värna om sina anställdas framtid.
Fakta: Förlustaversion och Nobelpriser
Teorierna om förlustaversion har lett till två Nobelpriser i ekonomi: Richard Thaler fick det 2017 och Daniel Kahneman 2002. Men redan på 1700-talet diskuterade Adam Smith, nationalekonom och filosof, hur vi värderar förluster högre än vinster.