Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Det är inga problem att leva i nuet!

Det är bara tre procent av de nya unga spararna som gör ett aktivt val på Pensionsmyndighetens fondtorg. Är det ett problem? Många hävdar det och använder det som ett argument mot premiepensionssystemet.

Jag hävdar motsatsen. Det gör också Anna Rydberg på Pensionsmyndigheten i sitt blogginlägg. Unga behöver inte engagera sig mer i sin pension. De ska engagera sig i sitt liv som det är nu och sträva efter att må bra, skriver Anna. Leva i nuet helt enkelt.

Det enda de behöver känna till gällande sin pension är att arbeta, betala skatt och försöka se till att ha en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension.

Vi har tidigare bloggat om att det inte är ett problem att 97 procent av de nya spararna inte ger sig ut på fondtorget.

Enligt en undersökning från i år, beställd av Pensionsmyndigheten, har var tredje vuxen blivit uppringd av en pensionsrådgivare. Det är kanske en bidragande orsak till att merparten av dagens pensionärer har gett sig ut på fondtorget. Enligt siffror från Pensionsmyndigheten är det bara en tredjedel av dagens 65-åringar som är soffliggare. Två tredjedelar har alltså gett sig ut på fondtorget.

Det finns en liten grupp med intresse för kapitalförvaltning och som vill sätta ihop en egen portfölj. De har en fantastisk möjlighet via Pensionsmyndighetens fondtorg. Systemet erbjuder bra rabatt på fondavgifterna och har inga byteskostnader. Tillhör man den gruppen ska man givetvis utnyttja möjligheten, ung som gammal.

Men, de som inte har intresse av att sätta ihop en egen portfölj kan med gott samvete ägna tiden åt andra viktiga saker i livet, som att leva i nuet!

Louise Svensson