Det verkar aldrig vara perfekt timing att ta tag i pensionen. Något annat, mer akut, kommer ständigt i vägen. Pensionen är ju ändå så långt bort… Tänk om! Med tre enkla steg får du koll på pensionen och sover lättare om natten.
Hösten är en perfekt tid för nystart. Kroppen och hjärnan är, förhoppningsvis, utvilade efter semestern. Nu är du redo att äntligen ta tag i den där pensionen du gått och funderat över.
Men var ska du börja? Du kan vara lugn, det behöver inte vara krångligt. Med några enkla steg fixar du det viktigaste.
Steg 1: Hur vill du leva som pensionär?
Vad är viktigt för dig när du blir äldre? Olika personer har olika behov. Drömmer du om att kunna resa mycket och långt har du troligtvis ett större behov av pensionskapital än om den som mest ser fram emot vandring i naturen och lugnt hemmamys.

– De flesta tror att de kommer få ungefär 80 procent av sin slutlön i pension. Men i verkligheten så handlar det om ungefär hälften av slutlönen i allmän pension den dagen man blir pensionär, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.
Ställ dig själv frågan hur du vill leva som pensionär. Gör en pensionsprognos genom att logga in på minpension.se för att bilda dig en uppfattning om hur mycket pension du kommer att få per månad. Tror du att du kommer behöva mer än hälften av din slutlön kan det vara bra att se över sparandet så att du gör det du kan för att få pensionskapitalet att växa.
Om du å andra sidan märker att du i framtiden inte har så stora behov av pengar kan du redan nu ta det lugnt och konstatera att dina pensionspengar nog kommer att räcka för dig. Kanske är du redan idag bra på att leva billigt och tror inte att det kommer att förändras framöver.
Men tänk också på att saker kan hända i livet, fundera noga över om det finns något du skulle vilja göra eller uppleva som du behöver spara till. Börjar man i tid är det nämligen inte så svårt att med små insatser öka pensionen. Det kommer vi till i nästa steg.
– Pensionen är en möjliggörare. De val du gör nu skapar frihet att kunna leva livet på det sätt du vill. Oberoende av hur nära eller avlägsen pensionen är så är det viktigt att påverka din situation och skaffa dig den pension du önskar i framtiden. Det är aldrig försent att ta tag i sitt sparande, säger Trifa Chireh.
Steg 2: Vad gör störst skillnad?
Nu gäller det att prioritera de insatser som påverkar din pension allra mest. Det är ganska enkelt – jobb och tjänstepension. Jobbar du heltid och har en tjänstepension har du med andra ord redan fixat det viktigaste.
– För en person med en månadslön på 36 000 kronor är förmånen tjänstepension värd ungefär 20 000 kronor om året. De 20 000 kronorna växer sedan för varje år du har kvar till pension. På 35 år blir det cirka en miljon i pensionskapital, säger Trifa Chireh.
Vill du förbättra din pension är det här du börjar. Försök att jobba heltid och om din arbetsgivare inte erbjuder tjänstepension bör du se till att bli kompenserad för det, så att du kan starta ett privat pensionssparande.
Om du inte har så många år kvar till pensionen kan det också vara värt att överväga att jobba något år extra. Det är ett enkelt sätt att höja sin pension.
– Stresstesta gärna din ekonomi genom att prova att leva på den pension du kommer att få innan du slutar jobba för att få en känsla för hur du klarar ekonomin och vilka förändringar du kan behöva göra, säger Trifa Chireh.
Steg 3: Vad kan du strunta i?
Har du tänkt igenom hur du vill leva som pensionär och hur mycket pengar du behöver? Jobbar du heltid, eller så mycket du kan, och har en tjänstepension? Grattis! Du behöver egentligen inte göra så mycket mer. Resten är överkurs.
Om du har tid och energi kvar kan du kolla upp om du har några tjänstepensioner från tidigare arbetsgivare som det inte längre betalas in premier till. De kallas fribrev och går nuförtiden ofta att flytta. Upptäcker du att du betalar höga avgifter kan du öka ditt pensionskapital genom att flytta dina fribrev till billigare alternativ.