Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Frågor och svar om din pension, Covid-19 och börsen

I dessa Corona-tider får vi frågor från oroliga sparare. Många av frågorna är likadana och för att stilla oron har vi tänkt besvara de mest förekommande frågorna. Vill man se sitt individuella premiepensionssparande loggar man in på Pensionsmyndigheten.

* Bör jag flytta över min premiepension till enbart räntefonder nu när värdet minskar på börsen efter corona-kaoset?
Det är svårt att inte dras med i oron i dessa turbulenta tider. Det är viktigt att tänka långsiktigt sett till att börsen går upp och ner och kriser såsom finanskriserna 1991-1993 och 2008. Vi har skrivit texter här på vår blogg som kan ge visst stöd.

Läs även gärna mer om hur vi ser på risk inom AP7 här: AP7 Såfa.
Vill du byta fonder inom premiepensionssystemet gör du det genom att logga in via Pensionsmyndighetens hemsida.

 

* Vad händer med min premiepension nu när börsen faller?
När börserna faller sjunker värdet på din premiepension om man har aktiefonder. Men det är viktigt att tänka långsiktigt med pensionssparande. Om man har långt kvar till pension hinner börserna röra sig upp och ner flera gånger. Sett till tidigare börsnedgångar såsom finanskrisen och IT-boomen så har börserna återhämtat sig. Är man närmare pension och man har AP7 Såfa, eller någon annan generationsfond, så viktas även risken ner ju närmare pensionen man kommer.

Premiepensionen är en mindre del i det allmänna pensionssystemet där inkomstpensionen  är den större delen och den är inte placerad på börsen utan den följer löneutvecklingen i Sverige.

 

* Om jag byter fond inom AP7, till exempel räntefond till aktiefond får jag då dagens stängningskurser som ingångsvärde eller när sker avstämmningen och kan jag byta trots att jag redan är 65 och pensionär?
Det går att byta fonder inom Premiepensionen hela livet. Vad gäller kursen som bytet sker till beror det på handläggningen hos Pensionsmyndigheten. Det brukar ta 2-3 dagar enligt deras hemsida. LÄS MER HÄR: Förstå din pension – så lång tid tar det att byta fonder

 

* Men vad gör jag om jag helst inte vill ha någon risk?
Känner du att du vill ha så lite risk som möjligt bör du välja korta räntefonder. Men då har din pension inte heller någon möjlighet att växa när börserna vänder. Under utbetalning av pensionen kan man välja traditionell försäkring som Pensionsmyndigheten erbjuder. Det innebär att premiepensionen investeras i aktier och räntor men att man som sparare är garanterad en del av pensionen. När du en gång valt till traditionell försäkring kan du inte byta tillbaka till fondförsäkring. Det är viktigt att förstå att om risken blir lägre innebär det också att du inte fullt ut får ta del av en framtida börsuppgång.

 

* Vad är er analys om utvecklingen av AP7 Såfa? Historiskt sett har den gått bra men tappat värde senaste tiden.
Inom pensionssparande är det viktigt att tänka långsiktigt och inse att det är väldigt svårt att pricka rätt med köp i dalarna och sälja på topparna. Börsen är kopplad till företagens värde och produktion så om världsekonomin ökar långsiktigt stiger börsen långsiktigt. Det som ingen vet är dock exakt när börserna vänder upp eller ner, därför är det bra med långsiktigt månadssparande så man köper löpande.

 

* Jag har 35 år kvar till pensionen, hur ska jag tänka?
Har man mellan 30-40 år kvar till pension är det lättare att klara nedgångar och ta igen både större och mindre börsfall.
För dig som har valt fonder och är aktiv så kan det vara bra att se över fondvalet, framförallt om du valt fonder med hög risk som placerar på avgränsade marknader eller i enskilda regioner, oavsett om det gäller premiepensionen, tjänstepensionen eller eget sparande till pension.