Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

ap7se

#Framtidstankar och fredagshälsning!

Sedan Framtidsforum 2015 hölls den 13 maj har samtal om finansbranschens bidrag till den nya klimatekonomin pågått digitalt, bland annat här på Förvalt.

De centrala frågeställningarna har varit, vad finanssektorns största framtida utmaningar är för att ta sig an klimatutmaningen och vilket ansvar finanssektorn har för klimatfrågan.

Ståndpunkterna och svaren från aktörer skiljer sig åt, men det finns en gemensam nämnare: samarbete. Att det krävs gemensamma krafter för att få till en förändring.

Oavsett om man kommer från politiken, näringslivet, miljörörelsen eller akademin så är man överens. Det behövs samarbete över gränserna.

Ulrika Hasselgren, vd Ethix SRI Advisors, lyfte kraften som uppstår när fler investerare går ihop och agerar tillsammans för att åstadkomma förändring ­– och hur mäktigt det kan bli om det dessutom finns en samverkan mellan investerare och politiker, forskare, experter, bolag och konsumenter.

Olof Faxander, vd Sandvik, pratade om att fler på investerarsidan än hållbarhetsexperterna måste förstå frågorna om man ska satsa på hållbarhet på riktigt.

Även framtidsminister Kristina Persson talade varmt om blocköverskridande samarbeten i politiken för att uppnå förändring. Men också om ett större samarbete mellan politik och näringsliv.

Ett väldigt positivt samtal med andra ord. Vi ser fram emot fortsättningen på denna dialog.

Om du vill läsa mer om samtalen som har förts om hur finanssektorn kan bidra till lösningar på klimatutmaningen, så har vi samlat alla blogginlägg och intervjuer här. Gå gärna in och läs!

Nu pausar vi #framtidstankar för den här gången. Men om du vill hålla dig uppdaterad om vad som händer och vill fortsätta samtalet med oss längre fram, lämna gärna din e-post här så hör vi av oss.

Trevlig helg!

Louise Svensson